Austrálski vojaci vraždili neozbrojených rukojemníkov v Afganistane, zato môžu skončiť pred trestným tribunálom za vojnové zločiny

NETKY.SK • 19 November 2020, 14:28 • 2 min
Austrálski vojaci vraždili neozbrojených rukojemníkov v Afganistane, zato môžu skončiť pred trestným tribunálom za vojnové zločiny

SYDNEY – Šéf austrálsky obranných síl Angus Campbell pripustil, že existujú vierohodné dôkazy o tom, že príslušníci špeciálnych jednotiek v Afganistane zabili 39 väzňov a civilistov. V niektorých prípadoch mali dokonca velitelia jednotiek donútiť svojich vojakov, aby zabíjali bezbranných zajatcov, čím si mali pripísať prvú smrtiacu ranu. Devätnásť bývalých ako aj súčasných profesionálnych príslušníkov armády tak môže čeliť trestnému stíhaniu. Môžu dokonca skončiť pred Medzinárodným trestným tribunálom za vojnové zločiny.

slovakia

left justify in out

Austrálska armáda pred štyrmi rokmi zahájila vyšetrovanie postupu svojich vojakov v Afganistane medzi rokmi 2005 až 2016 potom, čo sa v médiách objavili informácie o zabíjaní neozbrojených Afgáncov, medzi ktorými mali byť aj deti. 

 

Správa z vyšetrovania ukázala, že 25 príslušníkov špeciálnych jednotiek sa v 23 rôznych prípadoch priamo či nepriamo podieľalo na zabití väzňov, farmárov či iných civilistov. S ďalšími dvoma osobami mali neľudsky a kruto zaobchádzať.

 

img

 

Zabíjaním civilistov porušili medzinárodné právo

Väčšinu Afgáncov pritom austrálski vojaci pripravili o život v zajatí, kde sú chránení medzinárodným právom. Zabíjanie rukojemníkov malo začať v roku 2009, pričom najviac takýchto vrážd sa malo udiať medzi rokmi 2012 a 2013.

 

„V mene austrálskych obranných síl sa úprimne a bezvýhradne ospravedlňujem Afgáncom za akékoľvek prečiny spáchané austrálskymi vojakmi,“ povedal Campbell v prejave.

 

img

 

V priebehu vyšetrovania preverili austrálski inšpektori viac ako 20 tisíc dokumentov25 tisíc fotografiívypočuli 423 svedkovAž doteraz boli všetky informácie zistené pri vyšetrovaní držané v tajnosti, pričom na verejnosť pustili iba zopár detailov. Najpodstatnejšie je, že elitní vojaci, ktorí podľa záverov neoprávnene zabíjali, nemali byť nijakým spôsobom potrestaní.

 

Aktuálne sa však dôkazmi bude zaoberať nemenovaný špeciálny vyšetrovateľ, ktorý rozhodne, či sú dôkazy dostatočné na začatie trestného stíhania. V správe sa tiež píše, že zločiny mali byť utajované na úrovni veliacich dôstojníkov, pričom najvyššie vedenie austrálskej armády o tom nemalo žiadne informácie.

 

Vojaci zabíjali na rozkaz

V priebehu minulého týždňa pritom austrálsky premiér Scott Morisson varoval, že výsledky vyšetrovania budú pre krajinu veľmi nepríjemné. Zároveň informoval, že sa už telefonicky spojil s afganským prezidentom Ašrafom Ghaním a vyjadril mu hlboký zármutok nad týmito šokujúcimi zisteniami.

 

Zo správy vyplýva, že vojaci zo špeciálnej jednotky zabíjali rukojemníkov na príkazy svojich veliacich dôstojníkov. V prípade, že by neuposlúchli rozkaz, mohli by byť obvinení a zatknutí.

 

img

 

„Existujú vierohodné informácie, že vojaci mali od svojich veliteľov nariadené zastreliť väzňov, aby si mohli pripísať svoju prvú smrtiacu ranu,“ píše sa v správe.

 

Schéma zabíjania bola pritom veľmi jednoduchá. Keď vojaci dostali rozkaz niekoho zabiť, vždy sa všetko nastražilo tak, aby to vyzeralo, že došlo k potýčke a vojak sa iba bránil. Dokonca tam nechávali pohodené aj cudzie zbrane alebo iné predmety, ktorými by dokázali zaútočiť, aby nebolo pochýb o tom, že došlo k útoku na vojaka. 

 

Austrálska armáda pôsobí v Afganistane od roku 2002. V krajine sa doposiaľ vystriedalo už 39 tisíc príslušníkov austrálskej armády a viac ako 40 ich bolo zabitých pri stretoch s prívržencami teroristických organizácii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies