SKOK predstavil deväť opatrení, ktoré majú zamedziť opakovaniu kauzy Váhostav-SK

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 12:18 • 2 min
SKOK predstavil deväť opatrení, ktoré majú zamedziť opakovaniu kauzy Váhostav-SK

BRATISLAVA – Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR, ktorí sú členmi strany SKOK, dnes predstavili sériu deviatich opatrení. Tie by podľa nich po prijatí zamedzili opakovaniu sa kauzy Váhostav-SK a zabránili by v budúcnosti podvodným reštrukturalizáciám firiem. Poslanci to uviedli na dnešnej tlačovej konferencii v NR SR s tým, že opatrenia odovzdajú strane Smer-SD.

slovakia

left justify in out

"Vláda Roberta Fica problémy nerieši, iba predstiera, že ich rieši," vyhlásil šéf SKOK-u Juraj Miškov. Vládou navrhnuté opatrenia súvisiace s reštrukturalizáciou spoločností sú podľa neho iba marketingovým pokusom zahrať kauzu Váhostav-SK čo najskôr do autu a náklady z tejto kauzy preniesť na občanov Slovenska.

 

SKOK preto navrhuje deväť bodov, ktoré by podľa neho celú situáciu vyriešili. Medzi opatreniami je napríklad aj to, že ak by chcel podnik vstúpiť do reštrukturalizácie, čiže ozdravného procesu, majitelia podniku by museli najprv vrátiť do spoločnosti zisky za uplynulých päť rokov. "Tým by sa výrazne zvýšila miera uspokojenia hlavne nezabezpečených veriteľov," opísal Jozef Kollár.

 

 

 

Ako zabrániť opakovaniu kauzy Váhostav? 9 opatrení, ktoré navrhujeme a téma dnešnej tlačovej konferencie SKOK!

Posted by Slovenská občianska koalícia SKOK on Wednesday, April 15, 2015

 

 

Ďalším opatrením z dielne SKOK-u je to, aby vlastníctvo tovarov a služieb vzniklo až zaplatením faktúr. To by znamenalo, že obstarávateľ diela, ako napríklad štátna Národná diaľničná spoločnosť (NDS), môže zistiť, že vlastníkom diela nie je veľký generálny dodávateľ, ale svoje pomerné časti tam majú aj malé firmy a dodávatelia. A to preto, lebo im veľký dodávateľ nezaplatil faktúry. NDS by tak pri platení za dielo uhrádzala platby aj týmto malým majiteľom danej stavby. V rámci svojich deviatich bodov navrhuje SKOK aj zmeny v účasti firiem v procese reštrukturalizácie vo verejnom obstarávaní či zmeny pri platení dane z pridanej hodnoty (DPH).

 

Kritiku za vládou navrhované opatrenia v súvislosti s reštrukturalizáciou firiem dnes kabinetu Roberta Fica adresovala aj strana Sieť. Tá vyzvala premiéra Fica, aby si od dnešného dňa až do volieb vyplácal iba 40 % zo svojho platu. "Ak Robert Fico považuje 40 % za dostačujúce odškodnenie ľudí, ktorí na diaľniciach odviedli 100-% robotu, nemôže mať problém s rovnakým percentom svojej mzdy ani on," vyhlásila strana v dnešnom stanovisku. Strana chce naďalej presadzovať, aby poškodení živnostníci a malí podnikatelia dostali zaplatené za celú prácu, ktorú odviedli, nielen za necelú polovicu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies