Sieť by sa pri nastavení rozpočtu sústredila na vzdelávanie a strednú vrstvu

NETKY.SK • 5 November 2015, 12:04 • 2 min
Sieť by sa pri nastavení rozpočtu sústredila na vzdelávanie a strednú vrstvu

BRATISLAVA - Rozpočet by sa mal sústrediť na odbremenenie strednej vrstvy a podporu vzdelávania. Konštatuje to strana Sieť, ktorá vo štvrtok prezentovala svoje rozpočtového priority na nasledujúce štyri roky.

slovakia

left justify in out

"Slovensko má zdroje na dobrý štát a na to, aby bolo ešte úspešnejšie. Nepotrebujeme k tomu žiadny zázrak,“ vyhlásil na tlačovej konferencii predseda strany Radoslav Procházka.
Základnou prioritou Siete by pritom podľa podpredsedu strany Miroslava Beblavého bolo v prípade, že by mala možnosť podieľať sa na rozpočte na nasledujúce štyri roky, zvýšenie výdavkov na školstvo. Tie by mali stúpnuť až o 30 % počas štvorročného obdobia, teda zhruba o 150 mil. eur ročne. "Išlo by o najväčšiu investíciu do školstva od roku 1989 na Slovensku. Školstvo je našou najväčšou výdavkovou prioritou,“ tvrdí.

 

Na druhej strane by Sieť išla cestou znižovania daní a odvodov zamestnancov a malých podnikateľov a firiem. Či už formou zvýšenia nezdaniteľného základu, ale aj zníženia zdravotných odvodov pre zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činné osoby. Cieľom je podľa Procházku "odbremeniť pracovitú poctivú väčšinu, ktorá svojim úsilím drží celý štát nad vodou“. Za ďalšiu veľkú rozpočtovú prioritu Sieť označuje zvýšenie výdavkov na škôlky. Financovanie týchto opatrení by strana zabezpečila aj z lepšieho makroekonomického vývoja, keďže zvýšenie disponibilných zdrojov domácností a podnikateľov by viedlo aj k určitému nárastu daňových príjmov. Sieť však vidí aj priestor na ďalšie znižovanie výdavkov verejnej správy ako takej. Tie by mohli podľa Beblavého za štyri roky klesnúť zhruba o 10 %, najmä cez úspory vo verejnom obstarávaní.


Veľkú rezervu však Beblavý vidí najmä v efektivite výberu daní. Hoci sa vláda podľa neho chváli úspechmi, v skutočnosti vo výbere DPH zaostávame aj za Českou republikou, ktorá je sama v tomto smere medzi najhoršími v Európe. Beblavý však tvrdí, že ak sa za štyri roky v efektivite výberu DPH dostaneme aspoň na úroveň Českej republiky, do rozpočtu to prinesie dodatočných 650 mil. eur. Ciest, ako sa k lepšiemu výberu daní dopracovať, je podľa neho viacero. Základom je ale efektívnejšie riadenie finančnej správy a ďalšie opatrenia, ako napríklad zverejňovanie nadmerných odpočtov DPH.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies