Severná Kórea musí urobiť zmysluplné kroky k denuklearizácii

NETKY.SK • 15 Apríl 2013, 07:33 • 2 min
Severná Kórea musí urobiť zmysluplné kroky k denuklearizácii

TOKIO - Spojené štáty zostávajú otvorené "autentickým a dôveryhodným" rokovaniam so Severnou Kóreou, ale Pchjongjang musí urobiť "zmysluplné kroky" k jadrovému odzbrojeniu. V prejave na technologickom inštitúte v Tokiu to dnes povedal americký minister zahraničných vecí John Kerry. Citovala ho agentúra Kjódo.

slovakia

left justify in out

Šéf americkej diplomacie ďalej privítal výzvu Číny na bezjadrový Kórejský polostrov, ktorá zaznela počas jeho sobotňajších rokovaní s čínskymi predstaviteľmi v Pekingu.
     

"Poslednou vecou, ktorú potrebujeme, sú jeden alebo dva štáty, ktoré idú proti histórii a zdravému rozumu. Svet nepotrebuje ďalší vojnový potenciál," povedal Kerry.
      

Na dnešnom stretnutí s japonským premiérom Šinzóm Abem potvrdil Kerry spoluprácu oboch krajín ohľadom vývoja na Kórejskom polostrove. Abe uvítal pozíciu USA, ktoré kladú osobitný dôraz na ázijsko-tichomorský región, čo tejto oblasti dodáva "odvahu".

Kerry pricestoval v nedeľu do Japonska, ktoré bolo jeho poslednou zastávkou na východoázijskom turné, zameranom na rokovania o KĽDR.
      

Severná Kórea v marci reagovala sériou hrozieb na spoločné americko-juhokórejské manévre i nové medzinárodné sankcie, ktorými ju OSN potrestala za tretiu jadrovú skúšku z 12. februára. Vyhráža sa napríklad nukleárnym útokom na Spojené štáty či zničením juhokórejskej metropoly Soul.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies