USA odovzdajú Ukrajine zbrane a muníciu, ktorú zhabali Iránu

NETKY.SK • 5 Október 2023, 11:15 • 2 min
USA odovzdajú Ukrajine zbrane a muníciu, ktorú zhabali Iránu

WASHINGTON - Spojené štáty odovzdajú Ukrajine zbrane a muníciu zhabané Iránu. Tento krok by mal ukrajinským ozbrojeným silám pomôcť aspoň čiastočne vykryť nedostatok vojenského materiálu, kým čakajú na ďalšiu materiálnu a finančnú podporu od svojich spojencov.

slovakia

left justify in out

Ústredné velenie armády Spojených štátov (CENTCOM) v pondelok zverejnilo opatrenie, ktorým ukrajinským ozbrojeným silám presúva približne 1,1 milióna kusov munície kalibru 7,62 milimetrov. Americké námorníctvo túto muníciu zhabalo v decembri minulého roka počas jej prevozu zo skladov iránskych revolučných gárd jednotkám húsijských povstalcov v Jemene.

 

Táto preprava munície bola v rozpore s rezolúciou č. 2216 prijatou Bezpečnostnou radou OSN. Zhabané strelivo následne prepadlo v prospech štátu na základe rozhodnutia ministerstva spravodlivosti USA.


Pentagón dodal, že na základe zákona o dočasnom financovaní americkej vlády na nasledujúcich 45 dní, ktorý obe komory amerického Kongresu schválili minulú sobotu, dokážu USA podporovať Kyjev "ešte nejaký čas".

Schválený zákon pritom - v dôsledku kompromisu medzi republikánmi a demokratmi - nezahŕňa nijakú pomoc pre Ukrajinu. Na jej efektívnu podporu je preto potrebné schválenie ďalšieho balíka pomoci.


Nateraz je Pentagón oprávnený vyčleniť pre Ukrajinu materiálnu pomoc v hodnote 5,4 miliardy dolárov a finančnú pomoc maximálne do výšky 1,6 miliardy dolárov.


Washington od začiatku ruskej invázie poskytol Ukrajine pomoc v objeme viac než 43 miliárd dolárov, čo je viac než polovica financií vyčlenených pre Ukrajinu medzinárodným spoločenstvom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: Al Jazeera / AFP / Genya Savilov
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies