Čo získajú z Matovičovej motivácie nezaočkovaní?

NETKY.SK • 17 December 2021, 10:00 • 2 min
Čo získajú z Matovičovej motivácie nezaočkovaní?

Minulý týždeň schválili poslanci Národnej rady finančné motivačné príspevky pre ľudí nad 60 rokov, ktorí sa dajú zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Nápad pochádzal z dielne vicepremiéra a ministra financií Igora Matoviča. K neočkovaným však bude smerovať len malá časť peňazí.

slovakia

left justify in out

img

 

V závislosti od rôznych podmienok môžu dostať 200 alebo 300 eur. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) tvrdí, že relatívne malá časť z celkových nákladov bude reálne smerovať k ľuďom, ktorí v súčasnosti nie sú očkovaní. Uviedla to na sociálnej sieti.

 

img

 

„Dôvodom je ich menšia početnosť v porovnaní s očkovanou populáciou, navyše existuje predpoklad, že ich ochota zaočkovať sa bude nižšia," skonštatovala rada.

 

Podľa odhadov RRZ sa výdavky na finančnú motiváciu na očkovaniu seniorov budú pohybovať medzi 142 a 336 miliónmi eur. Spodnú hranicu vyčíslili na základe toho, koľko seniorov má už teraz nárok na príspevok a hornú hranicu stanovili s predpokladom, že podmienky splnia všetci seniori. Konečná suma závisí od počtu ľudí, ktorých príspevok napokon presvedčí na očkovaniu.

 

„Ak by sa spomedzi úplne nezaočkovaných seniorov zaočkovalo 20 %, pričom všetci čiastočne zaočkovaní seniori by sa rozhodli pristúpiť k ďalšiemu očkovaniu, výdavky na opatrenie by dosiahli 276 miliónov eur. Tieto náklady sa rozdelia medzi roky 2021 a 2022," uzavrela RRZ.

 

Možno vás zaujme: Igor Matovič a jeho nahnevaný status. Čo ho tak rozohnilo?

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona