Ako ľudia robíme medzi sebou rozdiely a nerešpektujeme sa. Toto sú tri povolania, ktoré by sme si oveľa viac mali vážiť

NETKY.SK • 26 Október 2022, 12:00 • 2 min
Ako ľudia robíme medzi sebou rozdiely a nerešpektujeme sa. Toto sú tri povolania, ktoré by sme si oveľa viac mali vážiť

Povolaní je viac ako dosť, niektoré sa tešia úcte a treba napísať, že aj zaslúženej, a iné sú kdesi ukryté, čakajúce na deň, keď budú povšimnuté a snáď aj patrične ocenené aspoň v mysliach.

slovakia

left justify in out

S niektorými zamestnaniami sa stretávame takmer stále, a predsa sa zdá, že nevidíme, nepočujeme, nie sme ochotní dostatočne zvážiť, že i oni, áno, i tí, čo vykonávajú možno nie čosi také atraktívne, si zaslúžia úsmev a zopár pekných slov. Alebo vďaku, lebo vyjadriť ju nestojí nič, ale niekomu spôsobí i maličkosť šťastie.

 

Kuriér

 

Žena si objednala donášku do domu, a keď jej kuriér zatelefonoval, aby oznámil, že práve prišiel a môže si to i vyzdvihnúť, zbierala odvahu, aby ho poprosila o láskavosť.

„Viete, práve som po chemoterapii a bývame na štvrtom poschodí bez výťahu. Mohli by ste mi, prosím, priniesť jedlo až k dverám?“

Kuriér okamžite súhlasil, bez najmenšieho zaváhania vystúpil na schodisko a odkráčal si dlhšiu a i dychovo namáhavejšiu cestu.

Keď ho žena zbadala, srdečne sa usmiala, i jej ho bolo ľúto, lebo ledva lapal dych a z pohľadu usúdila, že ani on nepatrí medzi najzdravších jedincov.

Muž jej nielen priniesol, o čo žiadala domov, ale ešte aj zaprial toľko zdravia, koľko sa len do tela zmestí a s pokojom odkráčal zasa naspäť.

 

img

 

Predavačka

 

Obchody by sa bez nich nezaobišli, a hoci si ich ani nestíhame premerať, nieto ešte pamätať na zdvorilosť, mali by sme. Lebo sú to ony, ktoré viac ráz odnesú vinu za naše zaneprázdnené dni, za naše nevydarené pohovory, za náš nedostatok financií či neslušnosť vodičov, ktorým sme o vlások ušli. Sú to však ľudia z mäsa a kostí, a aj keď práca, ktorú vykonávajú, pozostáva z rovnakosti, aj formulky vravia tie isté, nemali by sme ich viniť, ak sa nám úspech vyhýba.

 

Upratovačka

 

Pacientka v nemocnici ležala na posteli, o niekoľko hodín ju mali zoperovať. Dvere na izbe sa rozleteli a vošla upratovačka, so smútkom a so sklonenou hlavou.

Pacientka sa pôvodne nemienila púšťať do debát, v duchu si hovorila, že starostí má sama viac než dosť, ale napokon jej to nedalo a s upratovačkou sa zhovárali možno aj tridsať minút. Bola to žena, čo si povolanie robila svedomito a občas doplácala na všelijaké okolnosti. Vzájomný rešpekt však oboch zahrial, jednej sa ľahšie odchádzalo na operačnú sálu, a tá druhá mala po dlhom čase pocit, že ju niekto vidí. Že nie je zabudnuteľná. Že nie je zbytočná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies