Regiónom na východe Slovenska pomôžu k zlepšeniu kvality života nové eurofondy aj projekt Smart samospráv

NETKY.SK • 16 Február 2024, 15:35 • 2 min
Regiónom na východe Slovenska pomôžu k zlepšeniu kvality života nové eurofondy aj projekt Smart samospráv

SEČOVCE - Rokovania v regiónoch pokračujú. Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši a štátny tajomník Michal Kaliňák sa dnes počas rezortného dňa v Sečovciach stretli s primátormi a starostami okresu Trebišov. Hovorili spolu o novom zákone o verejnom obstarávaní, eurofondoch, podpore najmenej rozvinutých okresov či smart riešeniach v samosprávach.

slovakia

left justify in out

„Pred voľbami sme sľúbili, že nebudeme vládnuť z Bratislavy, ale budeme chodiť do regiónov. Sľúbili sme, že žiadne rozhodnutia neurobíme bez diskusie, žiadne nové kompetencie nebudú bez peňazí a preto s miestnymi lídrami o všetkých pripravovaných zmenách diskutujeme. Minulý týždeň sme boli na Kysuciach, dnes sme sa stretli s primátormi a starostami z okresu Trebišov v Sečovciach a budúci týždeň nás čaká Bardejovský región,“ povedal minister investícií Richard Raši.

Počas dnešného rezortného dňa v Sečovciach na východe Slovenska predstavil minister Richard Raši spolu so štátnym tajomníkom Michalom Kaliňákom zástupcom regiónu aj nový zákon o verejnom obstarávaní, ktorý má zjednodušiť a odbyrokratizovať verejné obstarávanie a uvoľniť ruky obstarávateľom. Zákon prinesie zmenu limitov pre jednotlivé postupy verejného obstarávania, navýšenie limitov pri podlimitných zákazkách na stavebné práce, tovary a služby, vypustenie inštitútu žiadosti o nápravu, ktorý smernice Európskej únie nevyžadujú, úpravu pokút za vybrané porušenie zákona či záchranu samospráv pred nútenou správou.


„Som rád, že tak, ako vedenie Združenia miest a obcí Slovenska a Únie miest Slovenska či ako minulý týždeň Združenie miest a obcí regiónu Dolné a Horné Kysuce, tak aj dnes nám primátori a starostovia okresu Trebišov vyjadrili v tejto téme absolútnu podporu. Je to dôkazom toho, že robíme správne kroky k uľahčeniu života ľudí v regiónoch,“ uviedol minister Richard Raši.

Témou v poradí už štvrtého rezortného dňa boli aj eurofondy, ktoré sú pre rozvoj regiónov mimoriadne dôležité. V okrese Trebišov sa v skončenom programovom období realizovalo 303 projektov a vyčerpalo takmer 77 miliónov eur z eurofondov. Z tých nových, z Programu Slovensko, do regiónu prídu ďalšie milióny. „O ktorých však nebudeme rozhodovať my v Bratislave, ale o ktorých použití bude rozhodovať región sám. V Košickom kraji by sa tak malo preinvestovať spolu viac ako 360 miliónov eur len v rámci regionálnych projektov. Ďalšie peniaze budú v trebišovskom okrese preinvestované v rámci podpory najmenej rozvinutých okresov, ktoré po novom nazývame prioritné okresy,“ dodal Raši.

V okrese Trebišov bolo za obdobie rokov 2018 – 2019 v rámci implementácie Akčného plánu uzatvorených 37 zmlúv o poskytnutie regionálneho príspevku v celkovej sume viac ako 3,6 milióna eur. Prevažne sa jednalo o podporu podnikateľských subjektov, školstva, ale rovnako aj verejnej infraštruktúry či cestovného ruchu.


V najbližších mesiacoch plánuje MIRRI SR v rámci implementácie Plánu rozvoja okresu Trebišov na rok 2024 v spolupráci s Okresným úradom Trebišov vyhlásiť výzvu na predkladanie nových žiadostí o poskytnutie regionálneho príspevku v celkovej sume takmer 1,2 milióna eur.


„Dnešok potvrdil to, že stretnutia v regiónoch majú zmysel. S komunálnymi lídrami sme hovorili o tom, čo sa bude diať v najbližšom období. Do dvoch mesiacov im predstavíme Mapu verejných investícií, aby vedeli odkiaľ a na čo môžu získať peniaze pre všestranný rozvoj svojho územia. Riešili sme aj koncept národného plánu budovania verejných vodovodov a kanalizácií, pretože mestá a obce nemôžu byť súčasťou problémov, ale súčasťou riešení. A nezabudli sme ani na koncept bezpečnej samosprávy – naším cieľom je zvýšiť ochranu majetku a hlavne zdravia v našich uliciach, areáloch škôl a ostatných častiach miest a obcí Slovenska,“ povedal štátny tajomník Michal Kaliňák.


Práve v Sečovciach sa nachádza jedna z najnovších mestských polícií na Slovensku, ktorú počas dnešného dňa navštívil aj minister Richard Raši spolu so štátnym tajomníkom Michalom Kaliňákom. „Nielen v tomto regióne, ale na celom Slovensku je dôležitá podpora bezpečnosti a podpora dobudovania kamerových systémov. Projekt bezpečných samospráv chceme rozšíriť tak, aby boli kamery vo viacerých susedných obciach obsluhované jedným centrálnym pultom. Našou prioritou je, aby sa vo všetkých obciach a mestách dalo žiť bezpečne. Na tento veľký projekt už máme vyčlenených viac ako 20 miliónov eur,“ dodal minister Richard Raši.  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MIRRI SR, Foto: Sečovce
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies