S chrípkou do práce?

NETKY.SK • 31 Január 2019, 14:24 • 2 min
S chrípkou do práce?

Práve teraz, keď nás zachvátila chrípková epidémia, sa opäť dostávajú na povrch dôležité otázky. Chodiť či nechodiť do práce, keď sme chorí?

slovakia

left justify in out

Totiž aj z obyčajných viróz a bakteriálnych infekcií sa môžu vykľuť aj závažné ochorenia, ktorých liečba býva veľmi náročná.

 

Každý to aspoň raz zažil. Večer ide spať fit, bez najmenšieho problému a ráno sa zobudí s nádchou, bolesťami krku a začervenanými očami. Čo teraz? Zostať doma a liečiť sa, alebo ísť do práce a čakať, či choroba sama zmizne?

 

Väčšina zamestnancov volí možnosť číslo dva. A bohužiaľ si neuvedomuje, akú nepríjemnú vec môžu spôsobiť sebe aj svojim kolegom.

 

Avšak každý jedinec musí sám vedieť, ako znáša príznaky choroby a či by pre neho predsa len nebolo výhodnejšie zostať doma. Prechodené choroby môžu človeka ohroziť aj na živote.

 

Pracovné povinnosti vám nedovolia neísť do práce?

 

Ak teda nie je inak a do práce sa z rôznych dôvodov ísť musí, mala by sa venovať zvýšená pozornosť predovšetkým zásadám hygieny!

 

Napríklad nosiť pri sebe balíček papierových vreckoviek, ktoré by sa mali po použití ihneď zlikvidovať. A ako zabrániť rozptylu baktérií pri silnom kašli?

 

img

 

Obyčajným rúškom, ktoré sa dá zohnať za pár korún v každej lekárni. A zabúdať by sa nemalo ani na starostlivé umývanie rúk či používanie antibakteriálneho gélu.

 

Viete, že dva dni ležania môžu zabrániť až dvom týždňom pracovnej neschopnosti? A ako rozoznať chrípku od prechladnutia?

 

Chrípka je závažnejšie ochorenie, často sprevádzaná zimnicou, horúčkou, nádchou, slabosťou a bolesťou hlavy či kĺbov. Zlou liečbou, či dokonca podcenením liečby každý riskuje ako predĺženie, tak zhoršenie zdravotných problémov. Predovšetkým horúčka by potom mala byť jasným impulzom k tomu, že je na čase zaliezť s horúcim čajom do perín a začať sa potiť.

 

Nepodceňujte prvé príznaky choroby

 

Choroby dýchacích ciest potrápia dospelého človeka i niekoľkokrát ročne. U detí je výskyt týchto chorôb ešte vyšší. Ak cítite známe škrabanie v hrdle, na nič nečakajte a zahájte boj proti chorobe čo najskôr.

 

S liečbou zápalu dýchacích ciest vám môžu pomôcť aj čaje či rôzne pastilky, ktoré kúpite v lekárni aj bez lekárskeho predpisu. To však nie je žiadne víťazoslávne riešenie.

 

Nádcha za volantom pôsobí rovnako ako alkohol

 

Britskí vedci zistili, že vodiči, ktorí ovládali automobil so silným prechladnutím, mali až o 10% pomalšie reakcie, než tomu bolo u zdravých osôb. Slzenie očí, upchatý nos, pocit tlaku v hlave alebo bolesť v krku spôsobili, že schopnosť reakcie na neočakávané situácie na ceste sa u nich znížila na polovicu. Takto oneskorené reakcie zodpovedajú približne tomu, ako keby si vodič dal pred jazdou dvojitú whisky.

 

A ako je to napríklad s chrípkou? Štúdia hovorí, že u vodiča pod vplyvom takejto choroby sa predlžuje brzdná dráha v bežnej mestskej premávke (cca 50 km / h) približne o jeden meter. Práve táto vzdialenosť potom môže byť rozhodujúca napríklad pri kontakte s osobou na priechode pre chodcov. Ak ste chorí a nie je iná alternatíva, mali by ste sa tak pokúsiť na šoférovanie aspoň čo najlepšie pripraviť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies