AKTUALIZÁCIA: Zákaz opaľovania sa v soláriách by mali mať po novom všetky deti a mladiství do 18 rokov

NETKY.SK • 5 Jún 2019, 10:09 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Zákaz opaľovania sa v soláriách by mali mať po novom všetky deti a mladiství do 18 rokov

BRATISLAVA - Už čoskoro sa zrejme u nás prijme zákon, ktorý na jednej strane mladistvých a deti obmedzí, no na strane druhej bude chrániť ich zdravie.

slovakia

left justify in out

Z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR a za pomoci Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR sa bude zrejme v parlamente v najbližšej dobe hlasovať o presadení zákazu, ktorý bude chrániť maloletých.

 

img

 

Deťom a mladostvým do 18 rokov by podľa návrhu malo byť zakázané chodiť sa opaľovať do komerčných solárií. "Cieľom MZ SR je, aby sa predišlo zvyšovniu rizika vzniku rakoviny kože." Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

 

Ultrafialové žiarenie je na základe aktuálnych vedeckých poznatkov klasifikované Medzinárodnou agentúrou pre výskum rakoviny (IARC) ako dokázaný karcinogén, pričom osoby mladšie ako 18 rokov sa radia medzi rizikovú skupinu. Ich pokožka je totiž tenšia, a teda omnoho citlivejšia na účinky UV žiarenia.

 

img

 

Hlavný hygienik SR Ján Mikas si od úpravy legislatívy sľubuje posilnenie prevencie v oblasti ochrany zdravia mladistvých a tiež zodpovednejší prístup zo strany prevádzkovateľov. "Obmedzenie osobám mladším ako 18 rokov navštevovať komerčné soláriá za účelom opaľovania sa umelým zdrojom UV žiarenia doteraz vyplývalo iba z európskej technickej normy pre soláriá. Prax však ukázala, že opatrenie je nedostatočné," poznamenal.

 

img

 

Návrh novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorý sa zmenami v poskytovaní služieb komerčných solárií zaoberá, bol súčasťou medzirezortného pripomienkového konania a v blízkom čase bude predmetom rokovania vlády SR. Zmeny by mali byť účinné od januára budúceho roka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona