Rusko tvrdí, že Ukrajina útočila dronmi na šesť jeho oblastí

NETKY.SK • 30 August 2023, 09:00 • 2 min
Rusko tvrdí, že Ukrajina útočila dronmi na šesť jeho oblastí

Moskva 30. augusta - Rusko obvinilo v stredu Ukrajinu z toho, že v skorých ranných hodinách zaútočila bezpilotnými lietadlami na šesť ruských oblastí. Podľa agentúry AP ide zrejme o najväčší dronový útok na území Ruska od začiatku jeho invázie na Ukrajinu spred roka a pol.

slovakia

left justify in out

Drony v noci na stredu zasiahli letisko v meste Pskov ležiacom v rovnomennej oblasti na severozápade Ruska. Zostrelené zase boli v Oriolskej, Brianskej, Riazanskej, Kalužskej a Moskovskej oblasti, informovalo ruské ministerstvo obrany. Na letisku v Pskove zničili drony štyri dopravné lietadlá typu Iľjušin-76 (Il-76). Útok tam spôsobil výbuchy aj mohutný požiar. Nijaké obete si však nevyžiadal a úrady medzičasom hlásili, že požiar už dostali pod kontrolu. Gubernátor Pskovskej oblasti Michail Vedernikov z miesta informoval, že útok ruská armáda "odrazila". Na platforme Telegram tiež oznámil, že na letisku boli zrušené všetky stredajšie lety. Podľa jeho slov je potrebné posúdiť za denného svetla rozsah škôd, ktoré útok napáchal na pristávacej dráhe. Pskovské letisko je podľa ruských úradov jediným miestom, kde drony napáchali škody. Ruská armáda informovala, že v skorých ranných hodinách boli tri drony zostrelené nad Brianskou oblasťou, dva ďalšie nad Oriolskou, a po jednom bezpilotnom lietadle zostrelili v Riazanskej, Kalužskej aj Moskovskej oblasti. Všetky zmienené incidenty sa podľa ruských predstaviteľov zaobišli bez škôd či obetí. Mesto Pskov je od Ukrajiny vzdialené približne 800 kilometrov na sever, pričom okolitá Pskovská oblasť hraničí na západe s Estónskom aj Lotyšskom a na juhu zase s Bieloruskom. Terčom dronových útokov sa stala už koncom mája, pripomína agentúra AFP. Ukrajinské bezpilotné lietadlá útočili v ostatných týždňoch na Moskva aj iné ruské oblasti. Útoky spôsobili len menšie škody, no omnoho silnejší je však ich psychologický význam. Dochádza k nim po tom, ako Kyjev začiatkom leta prisľúbil, že vojnový konflikt "vráti" Rusku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies