SKUTOČNÝ PRÍBEH Myslel si, že keď sotí syna do mora, všetko sa tým skončí. Ako sa len mýlil!

NETKY.SK • 15 Máj 2022, 07:00 • 2 min
SKUTOČNÝ PRÍBEH Myslel si, že keď sotí syna do mora, všetko sa tým skončí. Ako sa len mýlil!

Jeden muž, nebol príliš starý, mával v obľube pitie alkoholu. Začalo sa to nevinne, zopár pohárikov tu, ďalšie dúšky tam, a razom prestúpil z rozptýlenia na cestu závislosti.

slovakia

left justify in out

Alkohol mu bol drahší než dych, povyšoval ho nad každého človeka, dokonca nad syna, ktorý vtedy dovŕšil sotva päť rokov. Nedalo sa odtajiť, že ako otec zlyhal, ale chlapča iného príslušníka rodiny nemalo, a tak sa za rodičom ťahalo, pridŕžalo sa ho v strachu z úplného opustenia.

 

Hlad

 

„Otec, som hladný,“ zakvílil v jedno popoludnie chlapec.

Muž nereagoval, trápili ho iné starosti, nevedel totiž, ako si zohnať, za čím srdce pišťalo.

Chlapec však naďalej dobiedzal, vzdať sa neprichádzalo do úvahy.

„Daj mi aspoň kúsok chleba, prosím ťa.“

 

img

 

Keď plač prechádzal do zúfalého náreku, muž sa spamätal, ale ani tak neprejavil láskavosť, naopak, surovo chlapca schytil a vhodil ho do mora, popri ktorom práve prechádzali.

 

chrana

 

Chlapček sa v slanom nebezpečenstve metal, ale plávať nevedel, nuž sa poddal a upadol do myšlienky, že voda mu prinesie smrť. Našťastie, niekto si malé telíčko všimol, a keď ho nakladali na loď, prihovárali sa mu ľudia plní lásky.

„Ako sa voláš?“

„Jakob,“ odpovedal, keď bol schopný reči.

 

img

 

Neznámi dobrodinci si ho osvojili, prijali ho do duší a postarali sa i o obživeň.

Jakob rástol, prospieval na duchu i tele a múdrosť ho natoľko zlákala, že sa rozhodol pre štúdium medicíny.

 

Vojna

 

Lekárske zručnosti sa mu veru nadmieru zišli, lebo keď potom zaútočila vojna, pomáhal zraneným a citlivo ošetroval každého, či bol taký a či onaký.

 

img

 

„Tak dobre ste ma zaopatrili,“ zachrčal pacient, o ktorom Jakob so smútkom skonštatoval, že sa nedožije viac ako zopár hodín. „Chcel by som vám dať za vaše služby dar. Je to niečo, čo zo mňa, bývalého alkoholika, urobilo poriadneho človeka. Vďaka tejto knihe som sa zmieril s Bohom. Len jedno ľutujem a budem ľutovať, že som vinou vlastného hriechu stratil chlapčeka.“

 

Mohlo by vás zaujímať: NEDEĽNÉ ZAMYSLENIE Šesť vecí, ktoré by sme mali vedieť o živote

 

Muž trasúcou sa rukou zdvihol do vzduchu Bibliu, Jakob si ju vzal, brada sa mu chvela a oči sa zaliali slzami odpustenia.

Áno, spoznal, že muž, ktorý čochvíľa prekročí ríšu mŕtvych, je jeho otec, a nehneval sa. Naopak, oblapila ho láska veľká ako hora.

„Ja som tvoj chlapec. Som Jakob,“ šepol, čím sebe i umierajúcemu doprial ešte chvíle nazvyš, chvíle s málo slovami, ale veľa emóciami.

 

img

 

Bibliu si strážil ako najcennejší poklad, a keď otec dodýchal, pustil sa do čítania. Napokon sa i on sám obrátil k Bohu a namiesto vykonávania lekárskej práce sa naplno oddal úlohe kazateľa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies