Vláda odobrila návrh, ktorý dopĺňa skutkovú podstatu nebezpečného obťažovania

NETKY.SK • 12 Máj 2021, 11:38 • 2 min
Vláda odobrila návrh, ktorý dopĺňa skutkovú podstatu nebezpečného obťažovania

BRATISLAVA - Vláda odobrila návrh skupiny poslancov Národnej rady, ktorý novelizuje Trestný zákon, do ktorého sa má doplniť nová skutková podstata trestného činu nebezpečného obťažovania, ktorá pokrýva najnebezpečnejšie prípady kybernetickej šikany.

slovakia

left justify in out

Predkladatelia návrhu z koalície v dôvodovej správe uvádzajú, že osobitne v časoch pandémie koronavírusu sa stal obzvlášť vypuklým problém šikany v kybernetickom priestore, takzvanej kyberšikany alebo kybernetickej šikany. Dôvodom bol presun pracovných aj súkromných aktivít obyvateľov Slovenska do digitálneho priestoru.

 

img

Ministerstvo spravodlivosti v návrhu predloženom na rokovanie vlády uviedlo, že ho považuje za účelný a dôvodný. „Máme za to, že nový trestný čin vecne patrí medzi trestné činy proti iným právam a slobodám a súčasne je povinnosťou štátu reagovať na nový druh šikany, realizovaný páchateľom prostredníctvom informačných a komunikačných technológií, ktorý je v podstate neobmedzeným nástrojom na ubližovanie cez online priestor,“ skonštatovala vláda. Dodala však, že poslanecký návrh v predloženom znení môže byť z časti problematický z hľadiska použitia niektorých pojmov v základnej, ako aj v kvalifikovanej skutkovej podstate trestného činu. „Z tohto dôvodu bude potrebné vykonať určité vecné a legislatívno-technické úpravy,“ uzavrela.

 

Mohlo by vás zaujímať: Rada Európy vydala vládam nové odporúčania, ktoré sa týkajú liekovej kriminality



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona