Rusi taja program otvorenia ZOH v Soči ako štátne tajomstvo

NETKY.SK • 6 Február 2014, 17:06 • 2 min
Rusi taja program otvorenia ZOH v Soči ako štátne tajomstvo

SOČI - Divákov na slávnostnom otvorení ZOH v Soči by mali zabávať ruský štátny cirkus, operná diva Anna Netrebková, ale aj cár Peter Veľký a športovci z 88 krajín.

slovakia

left justify in out

Pod rúškom veľkého utajenia sa skrývajú informácie o podrobnostiach programu piatkového slávnostného otvorenia 22. zimných olympijských hier v Soči. Na televíznych záberoch sa síce vo štvrtok mihali stovky dobrovoľníkov, ktorí pracovali na generálke slávnosti na 40-tisícovom olympijskom štadióne Fišt, ale všetci zainteresovaní boli skúpi na slovo. "Bude to veľkolepá prehliadka ruského umenia a kultúry, ale viac verejne nepoviem,“ vyhlásil neústupčivo šéf organizačného výboru Dmitrij Černyšenko pre svetové agentúry. "Rusi taja svoj slávnostný program ako štátne tajomstvo,“ zareagoval nemecký Die Welt.

Na slávnostné otvorenie hier (v piatok od 17.14 h SEČ) by malo do Soči pricestovať približne 40 hláv štátov z celého sveta a prostredníctvom televízneho obrazu a zvuku by ho mali sledovať tri miliardy ľudí. Podľa ruských médií by v pestrofarebnom programe mali vystúpiť sólisti svetoznámeho moskovského štátneho cirkusu a tiež hviezdny hudobný dirigent Valerij Gergijev. Podľa denníka Izvestija by veľkolepá ceremónia mala niesť motto "Veľa ľudí - jeden národ", ktoré je šité na rozlohou najväčšiu krajinu na svete. Mala by sa v nej prezentovať niekoľkostoročná cesta od cárskeho Ruska, cez obdobie komunizmu až do súčasnosti, v ktorej sa Rusi prezentujú ako mnohonárodnostný štát pre všetkých. Podľa informácie z internetových blogov by na otvorení ZOH 2014 mali vystúpiť viaceré historické postavy na čele s cárom Petrom Veľkým, ale na ploche by sa mali vytvoriť aj improvizované obrázky prírodných krás Ruska, akým je napríklad najväčšie sladkovodné jazero Bajkal. V závere slávnostnej ceremónie by nad hlavami prítomných mali striekať vodné fontány a burácať ohňostroj. Rusi prísne taja aj meno šťastlivca, ktorý zapáli olympijský oheň. Médiá špekulujú, že by to mohla byť krasokorčuliarska legenda Irina Rodninová, kto bude posledná členka štafety s olympijským ohňom. Operná diva Anna Netrebková by zasa mala zaspievať ruskú hymnu. 

Jednou z najočakávanejších udalostí slávnostného otvorenia hier je nástup športovcov jednotlivých krajín na plochu olympijského štadióna. Slováci na čele s vlajkonosičom Zdenom Chárom by sa tam mali objaviť ako šesťdesiata štvrtá z celkového počtu 88 účastníckych krajín. Na štadióne Fišt by malo defilovať 69 členov slovenskej výpravy. "Rád by som šiel na slávnostný ceremoniál a vychutnal si tú atmosféru naživo. Zavisí to však od toho, či pôjdem na ďalší deň trénovať alebo nie,“ napísal zo Soči slovenský zjazdár Adam Žampa. 

Pred štyrmi rokmi v kanadskom Vancouvri vyčíslili veľkolepú slávnosť otvorenia ZOH na 27 miliónov eur. Rusi zatiaľ úspešne taja, koľko bude stáť tento špás teraz v Soči, ale všetci vedia, že to nebude lacnejšie. "Keďže celé hry v Rusku stoja približne 40 miliárd, môžete sa staviť, že aj toto otvorenie bude najdrahšie v histórii,“ píše denník Novaja Gazeta, ktorý je známy svojou kritikou vládnych pomerov. Predstavitelia Medzinárodného olympijského výboru na tému programu slávnostného otvorenia hier diplomaticky dodávajú, že podľa pravidiel MOV musí určite obsahovať tri časti. "Slávnostný nástup športovcov, vypustenie holubíc mieru a čarovnú formulku z úsť šéfa MOV ´Týmto považujem hry za otvorené´,“ uviedol hovorca MOV Mark Adams po štvrtkovej generálke. "Všetko predtým, medzitým a potom by však malo byť pompézne a nezabudnuteľné,“ dodal Adams. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies