Šéf OSN z Hirošimy varuje svet: Toto sa už nesmie zopakovať!

NETKY.SK • 6 August 2022, 15:40 • 2 min
Šéf OSN z Hirošimy varuje svet: Toto sa už nesmie zopakovať!

HIROŠIMA - Dnes si svet pripomína smutné výročie. Pred sedemdesiatimi siedmimi rokmi zhodili Američania atómovú bombu na japonské mesto Hirošima.

slovakia

left justify in out

Pred pretrvávajúcou hrozbou, ktorú predstavujú jadrové zbrane, varoval v sobotu na spomienkovom podujatí pri príležitosti 77. výročia zhodenia atómovej bomby na japonské mesto Hirošima generálny tajomník OSN António Guterres. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA. Generálny tajomník OSN sa zúčastnil na pietnej spomienke v Hirošime prvýkrát za 12 rokov. Vlani jeho účasti zabránila pandémia ochorenia COVID-19.

 

Z domova: Heger: Na pomoc občanom sme dali takmer desať miliárd, chceme pokračovať v rozvoji a stabilite

 

img

 

„Ľudstvo sa hrá s nabitou zbraňou. Krízy s vážnym jadrovým podtextom sa rýchlo šíria od Blízkeho východu cez Kórejský polostrov až po ruskú inváziu na Ukrajinu," povedal Guterres v hirošimskom Parku mieru. 

Jadrové odzbrojenie stroskotalo podľa Guterresa už predtým, ako Rusko spustilo vojnu proti Ukrajine. Zníženie počtu asi 13 000 jadrových zbraní na celom svete je tak ešte zložitejšie.

 

Zo sveta: Čína ukončila akýkoľvek dialóg i spoluprácu so Spojenými štátmi

 

img


Zástupcovia Ruska a Bieloruska na podujatie neboli pozvaní. Ruský veľvyslanec však vo štvrtok navštívil Hirošimu, kde položil kvety k pamätníku.

 

„Musíme sa okamžite postarať o to, aby všetky jadrové tlačidlá stratili význam,“ povedal vo svojom prejave k predstaviteľom 98 krajín a štátov Európskej únie starosta Hirošimy Kazumi Macui. Spomenul i ruskú útočnú vojnu proti Ukrajine, ktorej obeťami sa stali nevinní civilisti.

 

Ukrajina: Najväčšia jadrová elektráreň v Európe je pod paľbou, Moskva a Kyjev sa obviňujú z jadrového terorizmu

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies