Nad Japonským morom preleteli americké stíhačky. Testovali aj novú raketu

NETKY.SK • 26 Máj 2022, 08:39 • 2 min
Nad Japonským morom preleteli americké stíhačky. Testovali aj novú raketu

TOKIO – Spojené štáty a Japonsko vykonali vo štvrtok letecké cvičenie nad Japonským morom v reakcii na stredajšie odpálenie troch balistických rakiet Severnou Kóreou. TASR prevzala správu od agentúry Reuters.

slovakia

left justify in out

Americká armáda vo vyhlásení uviedla, že toto vojenské cvičenie malo predviesť kombinované schopnosti Spojených štátov a Japonska čeliť regionálnym hrozbám. Tokio a Washington chceli demonštrovať spoločné odhodlanie po tom, ako Pchjongjang v stredu odpálil tri balistické rakety, uviedli dvaja nemenovaní americkí predstavitelia.

 

img

 

V rámci cvičenia preleteli nad Japonským morom štyri americké stíhačky typu F-16 a štyri japonské stíhačky typu F-15, spresnili japonské ozbrojené sily. V súčasnom období zvýšeného napätia vykonala americká armáda na Kórejskom polostrove už aj vojenské cvičenia s Južnou Kóreou, v rámci ktorých testovala raketu zem-zem, pripomína Reuters.

 

img

 

Severná Kórea v stredu odpálila tri balistické rakety do Japonského mora iba niekoľko hodín po tom, ako americký prezident Joe Biden odcestoval z Tokia, kde v rámci zoskupenia známeho pod názvom Štvorstranný bezpečnostný dialóg (anglická skratka QUAD), rokoval s predstaviteľmi Japonska, Indie a Austrálie. Jednou z rakiet, ktoré KĽDR v stredu testovala, bola zjavne medzikontinentálna balistická strela. Táto raketa s odhadovaným doletom asi 15 000 kilometrov by mohla zasiahnuť aj územie USA, vysvetľuje Reuters.

 

Možno vás zaujme: Biden nominuje diplomata Gautama Ranu na post veľvyslanca na Slovensku



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies