Mladí rodičia majú tiež právo na 5 týždňov dovolenky

NETKY.SK • 3 Január 2020, 9:34 • 2 min
Mladí rodičia majú tiež právo na 5 týždňov dovolenky

BRATISLAVA - Zamestnanci, ktorí dosiaľ nedovŕšili 33 rokov a trvalo sa starajú o dieťa, majú od začiatku tohto roka nárok na päť týždňov dovolenky.

slovakia

left justify in out

Pracujúci rodič 

V súčasnosti pritom pracovný kódex priznáva nárok na päťtýždňovú dovolenku len tým zamestnancom, ktorí dosiahli vek 33 rokov, mladší zamestnanci majú zákonnú výmeru dovolenky v dĺžke štyroch týždňov. Na uplatnenie nároku na päť týždňov dovolenky zamestnanec svojmu zamestnávateľovi oznámi vzťah k dieťaťu.

 

img

 

Zamestnávatelia boli proti
S novelou Zákonníka práce od SNS už pred jej schválením zásadne nesúhlasili zamestnávatelia. Prijatie tejto novely bude mať podľa nich zásadne negatívny dopad na podnikateľské prostredie na Slovensku. "Dochádza k navýšeniu nákladov práce. Slovensko má najvyšší počet poskytovaných sviatkov a dní pokoja (15) v porovnaní s okolitými štátmi, čo má v konečnom dôsledku rovnaký efekt, ako väčšia výmera dovolenky," odkázala Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) národniarom.

 

img

 

Interná záležitosť
Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ) považuje systém odmeňovania, benefitov a iných pracovnoprávnych vzťahov za internú záležitosť každého podnikateľského subjektu, ktorý sám najlepšie vie, aké sú jeho ekonomické možnosti. "Dnes je možné dohodnúť si v kolektívnej zmluve aj vyššiu výmeru dovolenky ako je zákonom stanovená dĺžka. Formou kolektívneho vyjednávania môžu zástupcovia zamestnancov dohodnúť okrem iného aj napríklad dĺžku dovolenky," tvrdila AZZZ.

 

img

 

Diskriminácia? 
Novela Zákonníka práce je podľa Slovenského národného strediska pre ľudské práva diskriminačná. "Novela zákona znevýhodňuje osoby, ktoré sa o deti nestarajú," uviedlo stredisko v októbri minulého roka. Nárok na dovolenku vychádza podľa tohto strediska z potreby zamestnanca na zotavenie po práci a nie je v priamom súvise s aktívnym výkonom rodičovstva a starostlivosti o deti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona