Nedeľné zamyslenie: Dôvera v Boha prináša útechu nielen duši, ale aj zdravie pre telo

NETKY.SK • 5 November 2023, 07:00 • 2 min
Nedeľné zamyslenie: Dôvera v Boha prináša útechu nielen duši, ale aj zdravie pre telo

Túžba je zvláštna sila, čo ovláda počínanie a mení sny na ozajstné plány. Niekto by rád započal kariéru, čo by viacerým vyrazila dych a zanechal tak po sebe čosi viac než iba meno a dátum narodenia. Iný by chcel, priam neuveriteľne silno, aby sa mu podarilo založiť si rodinu, vďaka ktorej by večer čo večer zadriemal s úsmevom na perách a s peknou spomienkou v očiach.

slovakia

left justify in out

Túžbam sa nerozkáže, votrú sa, posadia, chvíľu postoja a väčšina zotrvá dlhšie, kým sa vyberú potrápiť na ďalšie skryté miesto. Nech ale prahneme po čomkoľvek, dovolím si so smelosťou napísať, že zrejme sa nenarodil ani jeden jediný, kto by odmietol žiť dlho a bez väčších zdravotných ťažkostí.

 

img

 

Stres

 

Nemám v úmysle zovšeobecňovať a hádzať všetky choroby ľudstva do jedného veľkého koša, ale je pravda verejne známa, že stres je pre telo nebezpečný až na smrť.

 

Jeho pričinením sa o slovo hlási vysoký krvný tlak a nezastaví ho dokonca ani dlhodobo užívaný liek. Áno, i tí, čo trpia hypertenziou a musia jej účinok oslabovať predpísanou pomocou, sú bezmocní, keď sa dostaví napätie.

 

Stres spôsobuje, že sa priveľmi znižuje imunitný systém, čo sa prejavuje, okrem iného i tak, že organizmus nie je schopný brániť sa proti infekciám, a tie potom bezhlavo pochodujú sem a tam a podpisujú sa na opakovanom boji so zdravím.

 

Stres si dobre rozumie s problémami tráviaceho systému, a preto sa niet čo čudovať, že človek, ktorý je ním poznačený, sa neraz sťažuje na bolesti žalúdka či častú nevoľnosť.


 

Akonáhle nepokoj ovládne telo, udeje sa v svaloch výmena vápnikových a magneziových iónov, čo, pravdaže, neostáva len tak bez následkov a najskôr pribehne kŕč, neskôr bolesť dolných končatín. Ach, telesné prejavy sú naozaj pestré, ani by jeden neveril, koľko zlého a tak málo dobrého prinášajú.

 

img

 

Nesmiem opomenúť ani psychické záležitosti, veď nimi sa celé nešťastie začína. Dajú sa uviesť nesmierna nervozita, podráždenosť a tréma, s ktorou sme sa viac-menej naučili kráčať. Isteže sa objavujú aj oveľa závažnejšie príznaky, ktoré nie je správne posielať do zabudnutia, vyžadujú si pozornosť a niekedy aj odborný zásah. Telo vysiela neprehliadnuteľnú správu, keď je človek ľahostajný až apatický, a keď úzkosť a panika nedajú pokoj ani v dennom svetle, ani v nočnej tme.

 

Biblia

 

Boh, našťastie, najlepšie pozná svoje Stvorenie a odkedy postavil zem, vidí, čo potrebujeme a bez čoho si ľahko poradíme. Biblia, ktorá by sa inak dala nazvať aj ako návod pre život, obsahuje niekoľko rád, ako ušetriť stres a predĺžiť si pobyt na svete.

 

„Dúfaj v Hospodina celým svojím srdcom, a nespoliehaj sa na svoju rozumnosť. Na všetkých svojich cestách Ho poznávaj a On ti urovná chodníky. Nepokladaj sa za múdreho, boj sa Hospodina a vyhýbaj sa zlu. Bude to pre zdravie tvojho tela a pre občerstvenie tvojich kostí," píše sa v knihe Prísloví, ktorej autorom je kráľ Šalamún. Dôvera v Boha teda prospieva nielen duši, ale ponúka neoceniteľný dar aj telu.

 

img

 

Dôverovať znamená

 

A čo znamená, keď veríme, keď nepochybujeme a skutočne s použitím srdca aj rozumu, sa k Bohu privinieme?

 

Dôvera je, keď chodíme po tme, ale nebojíme sa, lebo vieme, že On nás drží za ruku a povedie nás.

 

Dôvera je, keď sa dokážeme vzdať vecí, ktoré si želáme, pretože sme presvedčení, že ak Boh niečo nesplnil, potom tak urobil v našom najlepšom záujme.

 

Dôvera je, keď zajtrajšiu obavu nechávame nepovšimnutú a neukrátime sa o potrebný spánok, pretože sme si istí, že ak Boh neopustil dnes, neopustí ani zajtra.

 

Dôvera je uvedomenie si, že sme možno slabí, chybujúci a ustráchaní, ale Boh je všemohúci a Jeho moc sa prejavuje nadprirodzene a neopísateľne.

 

Dôvera je neustále opakovanie si, že keď Boh v prstoch zviera celý vesmír a nezlomí sa, ani mu nevypadne, dokáže si poradiť s akýmkoľvek problémom.

 

img

 

Dôvera je pripomínanie si, že Boh je Boh a s Ním nie je nutné sa báť. Povedal predsa, že aj keď pôjdeme cez vody, bude s nami, a keď cez rieky, nezatopia nás. A keby sme aj šli doprostred ohňa, nespálime sa, plameň sa nám vyhne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies