VIDEO: Bihariová vyzvala premiéra, aby sa postavil za orgány činné v trestnom konaní, alebo za riaditeľa SIS

NETKY.SK • 15 Jún 2021, 10:33 • 2 min
VIDEO: Bihariová vyzvala premiéra, aby sa postavil za orgány činné v trestnom konaní, alebo za riaditeľa SIS

BRATISLAVA - Predsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová vyzvala predsedu vlády Eduarda Hegera, aby sa buď jasne postavil za orgány činné v trestnom konaní, alebo za riaditeľa Slovenskej informačnej služby, ktorého pred mesiacom navrhol prezidentke na vymenovanie.

slovakia

left justify in out

Hnutie PS nestojí v prípade odvolávania ministra vnútra Romana Mikulca na žiadnej strane sporu. Ani na tej, ktorú stvárňuje predseda strany Smer – sociálna demokracia Robert Fico, ani tej, ktorú reprezentuje Mikulec. V parlamente sa dnes koná mimoriadna schôdza, na ktorej chce opozícia ministrovi vnútra vysloviť nedôveru. Schôdzu inicioval Smer-SD.

 

Súvisiaci článok: Mikulec dnes bude v pléne čeliť odvolávaniu, na poslancov čaká aj riadna schôdza


„Na jednej strane máme OČTK, ktoré väzobne stíhajú vysokých funkcionárov z polície, prokuratúry aj súdu, ktorí sú obvinení z toho, že za vlády Roberta Fica stvorili obludný mafiánsky systém. Na druhej strane máme SIS, ktorej riaditeľ vydal správu spochybňujúcu zákonnosť týchto procesov a spochybnil celý systém dôkazov založených na výpovediach spolupracujúcich obvinených, takzvaných kajúcnikov," vysvetlila Bihariová.

 

Podľa nej sa tento chaos neodohráva v politickom vzduchoprázdne, ale v réžii koalície. „SIS ovláda jeden koaličný partner, ministerstvo vnútra druhý koaličný partner. A bez ohľadu na to, kto v tomto chaose vystupuje ako zloduch a kto ako skrivodlivo poškodzovaný, je nemožné tváriť sa, že to nekompromituje vládu ako celok," dodala.

 

Prečítajte si: Názor politológa o šanci na odvolanie Mikulca z funkcie

Nezaradený poslanec Národnej rady a člen hnutia PS Tomáš Valášek nebude hlasovať za ani proti návrhu na odvolanie ministra vnútra a na hlasovaní sa nezúčastní. Utajená správa SIS sa podľa neho nedá interpretovať inak ako tak, že buď kolosálne zlyháva časť polície, alebo samotná tajná služba. „Obe inštitúcie, samozrejme, kontroluje koalícia. Táto istota, že minimálne jedna zo základných inštitúcii štátu sa zvrhla, je deprimujúca. Vláda ako taká rýchlo stráca moju dôveru," zdôraznil. Zároveň doplnil, že za odvolanie Mikulca nebude hlasovať, lebo „nechce pomáhať Ficovi dostať jeho kumpánov von z väzenia".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies