M. Kočnera a P. Ruska odsúdili na 19 rokov za falšovanie zmeniek

NETKY.SK • 27 Február 2020, 10:27 • 2 min
M. Kočnera a P. Ruska odsúdili na 19 rokov za falšovanie zmeniek

BRATISLAVA - Marian K., obžalovaný v kauze falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti, žiada doplnenie dokazovania. Bývalý príslušník SIS Roman Osuský vie podľa neho dosvedčiť existenciu zmeniek. Vyhlásil to na pojednávaní Špecializovaného trestného súdu.

slovakia

left justify in out

Zháňanie výpovedí 

Marian K. tvrdí, že Osuský bol príslušníkom SIS v rokoch 1996 až 2015. Exsiskár Peter Tóth vo svojej svedeckej výpovedi uviedol, že od neho Marian K. zháňal výpovede bývalých SIS-károv za úplatok.

 

img

 

Americký znalec

Obhajoba chce vypočuť aj amerického znalca Geralda LaPorteho, ktorý podľa nich už dostal licenciu na to, aby prišiel na pojednávanie. Potreboval ju pre zaradenie Mariana K. na Magnitského sankčný zoznam.

 

Podľa Pavla R. sa nebojuje fér 

"Každý má právo na voľné hodnotenie dôkazov, ale je pre mňa šokujúce poznať skutočnosť, že sa tu nebojuje rovnakými zbraňami," myslí si obžalovaný Pavol R. Zopakoval, že im od prípravného konania odmietajú svedkov, ktorí by pravosť zmeniek potvrdili.

 

img

 

Konanie v neprítomnosti

Po ich záverečnom slove sa súd odobral na poradu. Po nej bude nasledovať vyhlásenie rozsudku. Obaja obžalovaní požiadali o konanie v neprítomnosti, a tak si rozsudok osobne nevypočujú.

 

Falošné zmenky

Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Získali by tak 69 miliónov eur.

 

img

 

Ďalšie obvinenie

Marian K. je obžalovaný i z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný aj z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

 

Aktualizácia

Senát Špecializovaného trestného súdu uznal Mariana K. a Pavla R. vinnými za falšovanie zmeniek TV Markíza. Odsúdil ich na 19-ročný trest odňatia slobody. Marian K. dostal aj peňažný trest 10.000 eur. Rozsudok nie je právoplatný. Obaja obžalovaní požiadali po záverečnom slove o konanie v neprítomnosti, a tak si rozsudok osobne nevypočuli.

 

Proces s obžalovanými sa začal v júli minulého roka. Súd zatiaľ pojednával túto kauzu 24 dní. Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Získali by tak 69 miliónov eur.

 

img

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona