Prezidentka: Životný príbeh Václava Havla ukazuje, že ideály do politiky patria

NETKY.SK • 19 December 2021, 08:21 • 2 min
Prezidentka: Životný príbeh Václava Havla ukazuje, že ideály do politiky patria

Prezidentka Zuzana Čaputová včera uviedla v reakcii na desiate výročie úmrtia posledného československého a prvého českého prezidenta Václava Havla, že bez ideálov v politike ostanú len čiastkové záujmy, ktoré majú krátkodobú trvácnosť.

slovakia

left justify in out

Havel bol podľa nej človek spojený s najvýznamnejšími chvíľami slovenskej a českej histórie.

 

„Havel sa podieľal na všetkých troch líniách posledných piatich desaťročí – ako disident a politický väzeň, ako výrazná a nezabudnuteľná tvár Novembra i ako prvý ponovembrový prezident, ktorý bývalým sovietskym satelitom pomáhal začleniť sa do západného demokratického sveta," pripomenula prezidentka.

 

 

Zdôraznila, že posledný československý prezident bol presvedčený o dôležitosti rozvoja a kultivovania mravného poriadku, ktorý jediný môže byť zdrojom rešpektu k pravidlám ľudského spolužitia. Bez neho nemá spoločnosť podľa Havla šancu na pokoj, stabilitu, spokojnosť a prosperitu.

 

„Aj preto odkaz Václava Havla nemá iba podobu akéhosi pomníka, ku ktorému pri výročiach kladieme vence. Naopak, núti nás v každej chvíli klásť si otázku, v akej miere tento ideál demokracie napĺňame," dodala Čaputová.

 

img

 

Havel stál na čele spoločného štátu Čechov a Slovákov od roku 1989 do roku 1992, desať rokov bol potom prezidentom Českej republiky. Stál aj za vznikom Charty 77 a bol jedným z jej prvých troch hovorcov.

 

Za literárne a dramatické dielo, za zmýšľanie a celoživotné úsilie o dodržiavanie ľudských práv udelili Havlovi mnohé ceny, vyznamenania alebo čestné doktoráty. Ako prvý Čech dostal 23. júla 2003 najvyššie štátne vyznamenanie USA – Prezidentskú medailu slobody. Zomrel 18. decembra 2011 v Hrádečku.

 

Premiér Eduard Heger si takisto pripomenul Havlovu pamiatku. „Václav Havel nám ukázal, že sila človeka nespočíva v kriku."

 

 

„Pamätám si ho ako rozhľadeného a pokojného človeka, ktorý svoje videnie sveta nepresadzoval krikom, ale silnými myšlienkami," napísal na sociálnej sieti.

 

Heger zdôraznil, že Václav Havel bol veľkou osobnosťou protikomunistického hnutia vo východnej Európe a po páde železnej opony významný politik, ktorý v Česku i na Slovensku staval cestu demokracii.

 

img

 

„V dnešnej dobe pamätajme predovšetkým na jeho odkaz, že pravda a láska musia zvíťaziť nad klamstvom a nenávisťou. Nenechajme sa ako spoločnosť rozdeliť, ale spojme opäť naše sily v zápase o slobodu," dodal.

 

Možno vás zaujme: Alexander Dubček bol symbolom odvahy, humanity a nádeje na lepšie časy



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies