Rozvoj regiónov na Slovensku je pomalý: Môže za to byrokracia

NETKY.SK • 22 Jún 2017, 10:35 • 2 min
Rozvoj regiónov na Slovensku je pomalý: Môže za to byrokracia

BRATISLAVA - Už viac ako rok uplynul od začatia akčných plánov na podporu najmenej rozvinutých regiónov.

slovakia

left justify in out

Rozvíjajú sa však pomalšie, ako sa čakalo. Pomoc zaostávajúcim regiónom brzdí byrokracia na oboch stranách. V diskusnej relácii na TABLET.TV to priznal vládny splnomocnenec pre podporu najmenej rozvinutých regiónov Anton Marcinčin.

 

„V regiónoch chýbajú technické kapacity. Tie sú dôležitým centrom pre komunikáciu smerom k nášmu úradu aj k regiónom. Brzdí ich veľká byrokracia na oboch stranách. Paradoxne, peňazí je dosť, ale je problém ich zmysluplne minúť. Máme momentálne k dispozícii 20 miliónov eur, na účtoch ich ostáva stále 17,5 milióna,“ povedal Marcinčin.

 

Prvé projekty v regiónoch sa týkajú odpadového hospodárstva, zavedenia vodovodov a kanalizácie. Z európskych peňazí má ísť na tento účel 25 miliónov eur. „V konkrétnych lokalitách napríklad nie je možné v súčasnosti investovať pre chýbajúcu kanalizáciu. Zvyšuje to náklady investorom a región je potom menej atraktívny. Dá sa pritom zamestnať vysoký počet ľudí a evidujeme záujem obcí pustiť sa do toho,“ konštatoval vládny splnomocnenec.

 

Podľa Marcinčina ekonomickú perspektívu majú v zaostávajúcich okresoch aj ďalšie oblasti. „Míňame peniaze na sociálne dávky, no mali by sme využívať našu pracovnú silu, podnebie, pôdu, ktorú máme. Keď v Rakúsku môžu robiť 4 % obyvateľstva v poľnohospodárstve, prečo by to nešlo aj u nás, kde v tomto sektore pracujú 3 % ľudí? Okrem toho Slovensko a Česko sú asi jediné štáty v EÚ, kde sa nepodporujú malé farmy, malé rodinné firmy, ale podporujú obrovských agrobarónov s tisíckami hektárov pôdy,“ upozornil Marcinčin s tým, že perspektívne je využitie surovín ako čadič alebo magnezit, či drevospracujúci priemysel s nevyužívanými kapacitami.

 

V súčasnosti medzi najmenej rozvinuté regióny patria Kežmarok, Lučenec, Rimavská Sobota, Sabinov, Sobrance, Trebišov, Vranov nad Topľou, Svidník, Poltár, Veľký Krtíš, Revúca a Rožňava. Vláda chce dať na podporu najmenej rozvinutých okresov do roku 2020 viac ako trištvrte miliardy eur, pričom počíta s vytvorením približne 15.000 nových pracovných miest.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies