Zelenskyj: Svet si musí konečne uvedomiť, že je závislý od Ukrajiny!

NETKY.SK • 24 August 2022, 21:17 • 2 min
Zelenskyj: Svet si musí konečne uvedomiť, že je závislý od Ukrajiny!

KYJEV/ NEW YORK - Ukrajinský prezident to vyhlásil počas dnešného online príhovoru na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN.

slovakia

left justify in out

Rusko by malo „bezpodmienečne zastaviť jadrové vydieranie" a „úplne sa stiahnuť" zo Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode Ukrajiny. 

 

Zelenskyj požaduje, aby kontrolu nad touto, ruskými silami okupovanou elektrárňou, čo najskôr a natrvalo prevzala Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Návšteva jej expertov však zatiaľ nedostala zelenú od strán konfliktu, ktoré sa navzájom obviňujú z ostreľovania elektrárne. Dlhé mesiace ukrajinský prezident náštevu MAAE pritom odmietal, s tým, že „by to mohol svet vnímať ako legalizáciu ruského terorizmu."

 

img

 

Prezident  Ukrajiny taktiež vo svojom príhovore  zdôraznil globálny význam obrany Ukrajiny pred ruskou inváziou. „Naša krajina dnes oslavuje Deň nezávislosti a každý vidí, ako veľmi je svet závislý od našej nezávislosti," poznamenal. Dodal, že ak sa Rusko nepodarí zastaviť, „prídu ruskí vrahovia zrejme do ďalších krajín – v Európe, Ázii, Afrike, v Latinskej Amerike." Vyzval, aby sa Rusko zodpovedalo za zločiny a vojenskú agresiu voči Ukrajine.

 

img

 

Počas príhovoru tiež informoval, že dostal informáciu o ruskom raketovom útoku, ktorý sa dnes mal odohrať v Dnepropetrovskej oblasti. Uviedol, že najmenej pätnásť ľudí prišlo o život a päťdesiat bolo zranených.

 

Z domova: VIDEO Heger sa prihovoril Ukrajincom: „Vždy sa budeme o vás starať."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies