Od výbuchu vo VOP Nováky uplynulo 15 rokov

NETKY.SK • 2 Marec 2022, 17:43 • 2 min
Od výbuchu vo VOP Nováky uplynulo 15 rokov

NOVÁKY – Od tragického výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) Nováky, ktorý si vyžiadal osem ľudských životov, uplynulo v stredu 15 rokov. Obete si popoludní pripomenula verejnosť pietnou spomienkou pri miestnom pamätníku v Parku Štefana Moyzesa.

slovakia

left justify in out

„Za 15 rokov bolo o tejto tragédii povedané naozaj všetko. Je strašný paradox, že ľudia, ktorí pracovali na tom, aby predmety, ktoré rozoberali, nás neohrozovali, ohrozili ich samých,“ skonštatoval podpredseda Národnej rady SR Gábor Grendel (OĽaNO). Jediné, čo treba podľa neho po 15 rokoch pripomínať, je to, že plynie čas a spravodlivosti stále niet. „To nie je otázka pomsty, spravodlivosť je otázka zodpovednosti. Keď niekto zodpovedá za ľudské životy, žiaľ, ak sa niečo stane, zodpovednosť musí byť vyvodená. Alebo ak niekto niečo priamo neurobil a mal urobiť, a zanedbal to, takisto za to musí niesť zodpovednosť. Platí to v politike, každej oblasti života,“ doplnil.

 

img

 

Tragická udalosť, ku ktorej došlo 2. marca 2007 v Novákoch, zastihla ľudí uprostred bežných starostí a radostí. „Obetu, ktorú ôsmi pracovníci VOP Nováky priniesli, nikto z nás nečakal a vôbec na ňu nebol pripravený. Pripomenuli nám, aký krehký je náš život,“ uviedol primátor Dušan Šimka. Tragickým výbuchom vo VOP Nováky sa zaoberal od roku 2012 prievidzský okresný súd, ten v septembri 2020 dvoch zo štyroch bývalých manažérov uznal za vinných z prečinu všeobecného ohrozenia.

 

img

 

Rozsudok nie je právoplatný, kauzou sa bude zaoberať Krajský súd v Trenčíne. Spis mu predložil okresný súd v marci 2020. „Termín, keď príslušný senát odvolacieho súdu vec prerokuje, zatiaľ nie je určený. Ide o vec náročnú na rozhodnutie, spis má takmer 12 000 listov, a teda je to rozsiahly spisový materiál, ktorý musí senát naštudovať,“ ozrejmil hovorca súdov v Trenčianskom kraji Roman Tarabus.

 

img

 

Explózia presne nezisteného množstva výbušnej látky, ku ktorej došlo 2. marca 2007, spôsobila deštrukciu delaboračnej haly a usmrtila osem pracovníkov. Mnohopočetné vážne zranenia utrpel 1 zamestnanec a ďalších 20 malo ľahšie zranenia. Spôsobená škoda na majetku VOP, ako aj ďalšom hnuteľnom a nehnuteľnom majetku sa dostala na viac ako dva milióny eur.

 

Možno vás zaujme: NBÚ zablokoval web Hlavných správ



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies