Chcete byť zaujímavejší človek a nájsť si viac priateľov? Stačí vám počúvať a dobre sa pýtať

NETKY.SK • 10 Marec 2024, 11:00 • 2 min
Chcete byť zaujímavejší človek a nájsť si viac priateľov? Stačí vám počúvať a dobre sa pýtať

Zamyslite sa nad najnudnejšou osobou, akú ste kedy stretli. Čím to bolo, že bola taká nudná? Bola povrchná či irelevantná? Dostali sa do centra pozornosti a hovorili len o sebe? Keď je nablízku skutočne zaujímavá osoba, málokedy o sebe hovorí. Ak chcete urobiť skvelý dojem, stačí povedať veľmi málo.

slovakia

left justify in out

Ak chcete byť zaujímavý, zaujímajte sa

Najdôležitejšou súčasťou toho, aby ste boli najzaujímavejšou osobou v miestnosti, je zaujímať sa o ľudí okolo vás.
Dale Carnegie, autor knihy How to Win Friends & Influence People, povedal: „Za dva mesiace si môžete získať viac priateľov tým, že sa budete zaujímať o iných ľudí, ako za dva roky, keď sa budete snažiť, aby sa o vás zaujímali iní ľudia.

Ľudia sú prirodzene zameraní na seba, takže predtým, ako im na vás záleží, musia cítiť, že vám na nich záleží. Nejde o to dokazovať, aký ste zaujímavý – ide o to, aby sa ostatní cítili zaujímaví.

Prestaňte hovoriť a počúvajte

Aký je najjednoduchší spôsob, ako byť najzaujímavejšou osobou v miestnosti? Len prestaň hovoriť.
Neurológovia z Harvardu zistili, že rozprávanie o sebe dáva nášmu mozgu rovnaké potešenie ako jedlo alebo peniaze. Takmer polovica našej každodennej reči je venovaná rozprávaniu sa s ostatnými o tom, ako myslíme a cítime, a robíme to radi, pretože je to pre nás veľmi obohacujúce.

Vedci zistili, že ľudia boli dokonca ochotní vzdať sa peňažnej odmeny za rozprávanie o druhých, aby mohli rozprávať o sebe.

Ak chcete, aby sa niekto cítil dobre a aby si vás ľudia zapamätali , nechajte ho hovoriť o obľúbenej téme každého (sami o sebe).

Pýtajte sa dobré otázky

Ak chcete byť zaujímavý, pýtajte sa zaujímavé otázky.
Kľúčom je klásť skutočné otázky, ktoré vás skutočne zaujímajú. Čím viac budete zvedaví na odpoveď, tým aktívnejšie budete počúvať a tým viac vás bude druhý vnímať ako pozorného a starostlivého.
Ak sa budete neustále pýtať, umožníte tomu druhému, aby stále hovoril o sebe (čo robí takmer každý rád).

Kladením skutočných otázok a pozorným počúvaním odpovedí vytvoríte pre druhú osobu neuveriteľne zmysluplný a príjemný zážitok. S väčšou pravdepodobnosťou si vás zapamätajú ako zaujímavú osobu, aj keď ste sa len pýtali.

Zamyslite sa nad svojimi najpamätnejšími rozhovormi, pri ktorých ste sa cítili naozaj dobre. Je to pravdepodobne preto, že ste dostali veľa otázok o sebe a ten druhý sa veľmi zaujímal o vaše odpovede.

Cestujte čo najviac

Vidieť viac zo sveta vás môže viac naladiť na jemné rozdiely medzi ľuďmi z rôznych prostredí alebo rôznych etník. Citlivosť na to, ako tieto rozdiely ovplyvňujú ostatných a vás, môže niekedy spôsobiť, že sa ľudia okolo vás budú cítiť pohodlnejšie. 

To vám tiež poskytne väčší prehľad o tom, aké záujmy môžete vyzerať v rôznych častiach sveta.
Urobte svoju ďalšiu dovolenku nezvyčajnou. Choďte na exotické miesto a robte veci, ktoré by ste normálne nerobili. Môže to zahŕňať aktivity, ako je turizmus, surfovanie, lezenie na horu alebo safari v džungli.

Usmievajte sa a smejte sa tak často, ako len môžete

Výskum zistil, že aj keď nie ste nevyhnutne šťastní, na začiatok už samotný akt úsmevu môže uvoľniť chemikálie vo vašom mozgu, vďaka ktorým sa budete vo svojom okolí cítiť pohodlnejšie. Výsledkom je, že váš úsmev prenáša tento pocit na ostatných. Dokonca sa ukázalo, že úsmev a smiech zmierňujú príznaky menšej depresie a úzkosti.

Ak teda chcete byť zaujímavejší človek, ale zdá sa, že nemôžete začať na správnej ceste, jednoducho sa častejšie usmievajte a stavte sa do situácií, ktoré vás rozosmejú, môže byť skvelým miestom, kde začať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: jordanharbinger.com, wikihow.com. titulná foto: hackspirit.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies