ROZHOVOR Noël Czuczor: Na herectvo som sa pripravoval so šialenou vášňou

NETKY.SK • 26 Február 2022, 12:00 • 2 min
ROZHOVOR Noël Czuczor: Na herectvo som sa pripravoval so šialenou vášňou

V marci oslávi Kristove roky a hoci herectvo nebolo jeho prvým zamestnaním, môžeme konštatovať, že si napokon vybral správne. Na konte má množstvo rôznorodých postáv, niekoľko ocenení a tento rok je pre neho tiež filmovou žatvou. Do kín sa blíži komédia Láska hory prenáša, premiéru bude mať 5. mája. A pri tej príležitosti sme Noëla Czuczora trochu vyspovedali.

slovakia

left justify in out

 

Veľa vraj pracujete, v čom vás uvidíme tento rok?

 

Momentálne nakrúcam nové epizódy seriálu Nemocnica, ktorý stále beží na obrazovkách. Nedávno som dokončil prácu na minisérii Víťaz, ktorú režíroval Jan Hřebejk a ktorú uvedie tento rok HBO Max. Do kín prídu aj filmy Láska hory Prenáša, Svetlonoc a Na prach. Každý z týchto projektov má inú príchuť a v každej stvárňujem niekoho úplne iného. Je zvláštne ich takto vsunúť do jedinej vety, dalo by sa o nich hovoriť hodiny. Teším sa, že tento rok sa ich konečne dočkáme. Teším sa na každý z nich a myslím, že na svoje si prídu aj diváci.

 

img

 

Vyštudovali ste obchodnú akadémiu, kde nastal bod zlomu, že ste sa stali hercom?

 

Bod zlomu nastal, keď som sa po strednej škole zamestnal v Bratislave a po čase zistil, že práca za počítačom nie je pre mňa. Vtedy som sa rozhodol pokúsiť sa uskutočniť svoje túžby a sny. Nemal som žiadny plán B. Vrhol som sa do toho strmhlav.

 

Doma nebola pohroma?

 

Nie, nebola. Doma som vo výsledku našiel podporu. Moja mama aj sestra vedeli, že ma umenie vždy lákalo. A bol som predsa už dospelý. Hlavne  to bolo o mojom rozhodnutí, to bolo kľúčové.

 

Bolo náročné pripravovať sa na skúšky na VŠMU v Nových Zámkoch, kde prakticky neexistuje profesionálny divadelný súbor či možnosť zahrať si vo filmoch?

 

V tom čase som už v Nových Zámkoch nebýval. Na príjmačky som sa pripravoval v Bratislave so skupinou mladých talentovaných ľudí. Tu som sa o divadlo prvýkrát aj takpovediac obtrel. V jednom súbore sme sa na príjmačky vášnivo pripravovali. Spätne mi to príde vtipné, ale zároveň sú to pekné spomienky. Tá šialená vášeň k tomu patrila.

 

img

 

Mali ste alebo máte nejaký inšpiratívny herecký vzor?

 

Ja som nikdy nebol na vzory alebo akési ideály. Inšpiratívnym mi príde akýkoľvek herec alebo umelec, ktorý má dokáže strhnúť a presvedčiť. Nič viac nepotrebujem.

 

Obľúbená postava z tých, ktoré ste už stvárnili?

 

Tou najsrdcovejšou vždy bude postava Tomáša vo filme Čistič. Bola to moja prvá veľká skúsenosť a postava, ktorú som mal nesmierne rád. Peter Bebjak mi v tom čase dal možnosť hrať proti typu, vyžadovalo si to veľkú fyzickú premenu a množstvo odhodlania. Na tento projekt budem vždy spomínať s láskou.

 

Trailer k filmu Čistič si môžete pozrieť tu:

 

 

 

Do kín sa chystá film Láska hory prenáša, ktorá je komédiou. O postavách v drámach Čistič a Správa sa popísalo veľa. Čím bolo pre vás zaujímavé zahrať si v komédii po drámach a čo nám prezradíte o postave?

 

Oslovil ma scenár a tvorcovia. Akonáhle som si ho prečítal, vedel som, že chcem byť súčasťou tohto príbehu. Scenár bol neskutočne nenútene vtipný a zároveň plný citu. O postave toho veľa prezrádzať nemôžem, ale volá sa Matej a dá sa povedať, že mešká na vlastnú svadbu. (Smiech).

 

img

 

Je veľký rozdiel je medzi stvárnením dramatickej postavy a komediálnej – v čom?

 

Ja v tom rozdiel nevidím. Hlavným je pre mňa dokázať sa do danej postavy vžiť a vytvoriť ju tak, aby bola skutočná, aby dýchala a nevyvolávala umelý dojem. A to platí tak pri dráme ako aj pri komédii.

 

V seriáli Nemocnica hráte gynekológa, pobavila vás ponuka?

 

Na práci gynekológa nevidím nič zábavné, takže som sa príliš nebavil. Skôr ma fascinovalo to, že sa niečo nové naučím a zaujal ma aj príbeh doktora Macha, ktorého stvárňujem. Ten má za sebou množstvo trápení, ale napriek tomu nestráca chuť posúvať sa vpred. Je to nedokonalý, ale komplexný a zaujímavý človek a zároveň postava akú som ešte nehral.

 

Aké je hrať postavu, ktorá má vaše krstné meno?

 

Chvíľu mi trvalo kým som si zvykol, ale meno je vo výsledku iba menom. Rovnaké meno pri dvoch ľudoch len zriedkavo znamená, že majú aj niečo spoločné. A inak to nie je ani v tomto prípade.

 

img

 

Aké bolo zahrať si po boku svetových hercov ako Clive Owen, alebo Naomi Watts, s ktorými ste sa stretli pri nakrúcaní filmu Ophelia?

 

Svojím spôsobom surreálne. Ale aj oni, rovnako ako ktorýkoľvek iní herci, sú len ľudia z mäsa a kostí, ktorí sa snažia svoju prácu robiť tak dobre, ako sa len dá. Vždy som obdivoval ich prácu a stráviť s nimi mesiac na výrobe filmu bol zaujímavý zážitok.

 

Kvôli filmu Správa ste schudli osemnásť kíl. Ako dlho vám to trvalo a koľko z nich už máte späť?

 

Trvalo mi to asi štyri mesiace, možno šesť. Polovica je už späť a druhá polovica mi nechýba. Cítim sa v aktuálnej forme dobre. Vždy som bol chudý, aj takí muži musia byť. (Smiech)

 

Poradíte recept na zbavenie sa kíl? Možno zaujme čitateľky.

 

Neporadím, na rady sú tu špecialisti a odborníci, ktorí v prípade, že niekto so svojou váhou nie je spokojný, alebo potrebuje zo zdravotných dôvodov chudnúť, vedia poradiť a dohliadnuť na zdravotný stav každého klienta či pacienta. Bezhlavo rozdávať rady, to nikdy nebolo pre mňa.

 

img

 

Za film Správa vás pred pár dňami Slovenská filmová a televízna akadémia nominovala na cenu Slnko v sieti za Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe. Aký je to pocit?

 

Ako chlapec som sníval o tom, že by som chcel byť súčasťou skvelých filmových príbehov. Nikdy som si nemyslel, že sa to splní, ale snívať som neprestával. Byť nominovaný akadémiou je akousi nečakanou čerešničkou na torte. Je to pocta a uznanie od ľudí, ktorí filmy tvoria a žijú nimi. A to si veľmi vážim. Na film Správa som nesmierne hrdý. Teším sa, že sa ho akadémia rozhodla nominovať vo viacerých kategóriách. Bola to tá najťažšia a najväčšia výzva môjho profesionálneho života.

 

Trailer filmu Správa si môžete pozrieť tu:

 

:

 

Zahrali ste si množstvo postáv, rôzne charaktery, splnilo herectvo vaše očakávania?

 

Splnilo, ale zároveň sa vo mne vždy vynárajú nové a nové očakávania a nové nároky, ktoré kladiem sám na seba, a ktoré sú na mňa zároveň kladené inými. Očakávania sa niekedy naplnia, niekedy nie, ale vždy prichádzajú nové a nové. A to je na tom zároveň to krásne.

 

Ísť z role do role je asi dosť náročné, máte niečo pri čom si od herectva oddýchnete, nejakú úplne inú činnosť?

 

Ja som odmalička cinefil, takže vždy, keď mám čas, rád si pozriem film, ktorý ma zaujme, alebo si niečo prečítam. Veľa sa venujem aj svojej štvornohej dcére, ktorú som si adoptoval pred piatimi rokmi a väčšinou ju všade beriem so sebou. Tie momenty s ňou, náhaňačky a túlenia, to je niečo, čo by som nemenil za nič na svete.

 

img

 

Venujete sa viac práci pred kamerami. Lákajú vás aj divadelné dosky? Je postava, ktorú by ste si si radi zahrali?

 

Lákajú a veľmi. Momentálne hrám v inscenácii Evy Borušovičovej, ktorá sa volá Zajačik. Je to vtipná, citlivá, ale aj ironická výpoveď o vzťahoch, generáciách a drobnostiach života. Mám toto predstavenie veľmi rád. Rád by som sa divadlu venoval viac, ak na to bude čas. Takže ak príde ten správny projekt, ponuka, rozhodne sa nebudem brániť. Skvelých postáv je mnoho, nemám favorita.

 

Na čo sa tešíte tento rok?

 

Na život, na prácu a na príchuť, ktorú so sebou všetky kúsky bytia prinesú.

 

Mohlo by vás zaujímať: ROZHOVOR Dušanovi Cinkotovi šport neučaroval, ale stále objavuje nové profesie

 

Upútavku na komédiu Láska hory prenáša si môžete pozrieť tu:

 

 

 :

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies