V hongkongských voľbách vedie prodemokratický tábor

NETKY.SK • 25 November 2019, 16:06 • 2 min
V hongkongských voľbách vedie prodemokratický tábor

HONGKONG - Na nedeľných komunálnych voľbách v Hongkongu sa zúčastnil rekordný počet voličov. Volebná komisia po zatvorení volebných miestností oznámila, že účasť dosiahla 71 percent, podľa neoficiálnych výsledkov vedie prodemokratická strana.

slovakia

left justify in out

Voľby boli považované za určité referendum o podpore prodemokratických protestov, ktoré Hongkongom otriasajú už viac než päť mesiacov. Obyvatelia túto možnosť využili a pred volebnými miestnosťami sa od rána tvorili dlhé rady.


Bojovalo sa o 452 kresiel v 18 obvodných radách, ktoré majú len málo kompetencií, zväčša poradných. Pročínsky aj prodemokratický tábor však napriek tomu vyzývali svojich stúpencov, aby prišli k volebným urnám. Úspech opozičných kandidátov by totiž naznačil, že verejnosť naďalej stojí za prodemokratickým hnutím, hoci protesty často poznačuje násilie.

 

img

 

Víťazstvo prodemokratického tábora

Napriek tomu, že úrady ešte rátajú hlasy, hongkonské médiá informujú o väčšinovom víťazstve prodemokratického tábora. Prodemokratickí kandidáti zatiaľ získali podľa dostupných čísel v obvodných radách 278 kresiel a propekinskí kandidáti 42.


Podľa údajov médií najväčšia propekinská politická strana utrpela svoj najväčší neúspech, pretože nevyhralo najmenej 152 z jej 182 kandidátov. Medzi neúspešnými kandidátmi bol napríklad kontroverzný propekinský poslanec Junius Ho, ktorého minulý mesiac počas kampaňovania bodli nožom.

 

img

 

Víťazmi z opozičného tábora boli okrem iných bývalí študentskí lídri a kandidát, ktorý nahradil aktivistu Joshuu Wonga, ktorý mal ako jediný zakázané kandidovať. Zvíťazil napríklad organizátor prodemokratických zhromaždení Jimmy Sham, ktorého minulý mesiac zbili útočníci s kladivom, i prodemokratický poslanec, ktorému počas protestov útočník uhryzol časť ucha.

 

"Ide o historický moment. Predčasné výsledky naznačujú víťazstvo opozičného tábora. Hongkongončania hovorili nahlas a jasne. Medzinárodné spoločenstvo musí uznať, že za takmer šesť mesiacov sa verejná mienka neotočila proti hnutiu," napísal Joshua Wong na Twitter.

 

img


Výsledok volieb by mohol prinútiť centrálnu vládu v Pekingu premyslieť si, ako bude postupovať pri riešení nepokojov v Hongkongu. Zo zvolených 452 členov obvodných rád 117 zasadne aj v 1200-člennom výbore, ktorý volí hongkonského správcu, čo by mohlo posilniť prodemokratické hnutie a jeho vplyv na to, kdo sa stane ďalším lídrom mesta. Nedeľňajšie hlasovanie bolo pokojné a tento víkend bol prvým za viacero mesiacov bez akýchkoľvek stretov a násilností medzi políciou a demonštrantmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies