R. Fico: vzdelanosť, kultúrnosť a suverenita, sú základom štátotvornosti

NETKY.SK • 6 Júl 2023, 14:54 • 2 min
R. Fico: vzdelanosť, kultúrnosť a suverenita, sú základom štátotvornosti

5. júla si Slovenská republika štátnym sviatkom pripomína príchod svätých Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. Strana SMER – slovenská sociálna demokracia si tento sviatok každoročne pripomína celoslovenskými oslavami na rôznych miestach Slovenska. Rovnako tomu bolo aj včera (5. júla), kedy si predstavitelia strany v krásnom, slnečnom počasí uctili tento sviatok oslavami v amfiteátri v Nových Zámkoch.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na začiatku osláv zaznela štátna hymna Slovenskej republiky v podaní Dušana Jarjabka a po nej nasledovalo vystúpenie folklórneho súboru Matičiarik.
Následne začala politická časť, kde najskôr na pódiu vystúpila Judita Laššáková, Monika Beňová, predseda strany Socialisti Artur Bekmatov, predseda SNS Andrej Danko a nasledovali podpredsedovia strany SMER – SSD Juraj Blanár, Ľuboš Blaha, Ladislav Kamenický, Richard Takáč, člen predsedníctva strany Robert Kaliňák a na záver predseda strany Robert Fico.
Ten vo svojom príhovore vyzdvihol posvätné miesta na Slovensku, kde prechovávame úctu preto, lebo nás viažu tradíciami. Povedal, že keby bol na Slovensku normálny život, iná vláda, tak sa stretneme nie v Nových Zámkoch, ale pri takomto okrúhlom, 1160. výročí príchodu vierozvestcov, na Devíne. Podľa jeho slov je hanba, ako najvyšší ústavní činitelia odignorovali tento sviatok.
Ďalej uviedol, že v médiách sa o tomto sviatku dočítal, že je to sviatok akurát dobrý na to, aby sa šírili náboženské dogmy. Že netreba toľko „vyskakovať“ okolo tohto sviatku, lebo ich misia nemala nejaké zvláštne výsledky. „Na Slovensku máme v médiách duchovných bezdomovcov. To nie je možné, aby sme takto útočili na štátny sviatok Slovenskej republiky. Chcem odkázať týmto duchovným bezdomovcom v médiách, že z východu neprišla len sloboda, z východu došlo aj duchovné dedičstvo v podobe svätého Cyrila a Metoda a máme k tomu veľkú úctu a veľký rešpekt,“ hovorí.

R. Fico urobil k tomuto sviatku dve posolstvá. Prvý je odkaz ducha, odkaz vzdelanosti, odkaz kultúry a aj odkaz k štátnosti k Slovenskej republike. „Došli sem vzdelaní ľudia, ktorí pomohli našim predkom, ktorí žili tu na tomto území a spísali jazyk, ktorým sa tí ľudia dorozumievali, pretože myšlienky, slovo, to sa dá prekrútiť, ale čo je napísané, to platí. Je neuveriteľné že takéto významné výsledky sa tu snaží niekto hrubým spôsobom ignorovať,“ myslí si.
Odkaz vzdelanosti hovorí o tom, že Cyril a Metod boli fantasticky vzdelaní, no vedeli pôsobiť aj v zahraničnej politike a v diplomacii. Obrovský rozmer bol aj v tom, že staroslovienčina sa stala štvrtým liturgickým jazykom. Dovtedy bola gréčtina, latinčina, hebrejčina. Bolo ďalej schválené biskupstvo v Nitre a bola zabezpečená cirkevná nezávislosť. „Najpodstatnejšie je to, že títo dvaja múdri ľudia sa venovali aj občianskemu právu, keď preložili okrem Biblie a ďalších cirkevných textov do staroslovienčiny aj Zákon sudnyj ľjudem, čo je najstarší slovanský právny spis. Tá štátotvornosť bola tak silná, že došlo k významným kontaktom ľudí, ktorí žili na tomto území s Rímom. Bola významná Bula pápeža Indistriae tuae, ktorá jasne povedala, že pokiaľ ide o toto územie, je to štátotvorný národ, formácia, ktorá bola uznaná, bola porovnávaná s inými formáciami v Európe a Svätopluk bol pápežom v tejto bule onačený za kráľa predkov Slovákov,“ priblížil R.. Fico.
Predseda SMERu sa venoval aj posolstvu, aký je prenos myšlienok od Cyrila a Metoda do súčasnosti. Podľa jeho slov sa to týka najmä nášho štátneho jazyka, nášho štátu a našich tradícií. „Chráňme si slovenský štátny jazyk. Nedovoľme, aby bol prznený tak, ako je prznený všelijakými cudzími slovami. Slovenčina je nádherný jazyk, ale chráňme si ho pred cudzími zásahmi, ktoré tam nemajú čo robiť.

Ďalej povedal, že budovanie štátu je trvalá a pevná úloha pre každého politického reprezentanta a obhajoba národnoštátnych záujmov je platforma zákona prežitia Slovákov a ich štátu v 21. storočí. Ak sa totiž nebudeme vedieť brániť, nebudeme mať vzťah k histórii, k sebavedomiu, k suverenite a k zvrchovanosti, tak nás „zožerú“. „My sme niektoré výzvy zvládli, nedovolili sme migračné kvóty, to je veľká vec, ak by na Slovensko sa navozili ľudia, ktorí by nám nemilí charakter tohto štátu. Mali sme odvahu, stiahli sme vojakov z Iraku. Budeme ťažko skúšaní, ale budeme pokračovať, budeme trvať na okamžitom mierovom riešenie konfliktu na Ukrajine a nebudeme posielať žiadne zbrane na Ukrajinu. Postavíme sa proti akýmkoľvek plánom Európskej únie, ktorá hovorí, že si môžeme  vybrať, buď navozíme migrantov, alebo ak odmietneme migrantov, za každého jedného musíme zaplatiť pokutu 20 tisíc eur, toto my principiálne odmietame. My si ten štát musíme ďalej chrániť,“ prízvukoval v príhovore.
Robert Fico na záver povedal, že predstavitelia SMERu nie sú svätuškári. No manželstvo je jedinečný vzťah muža a ženy, hovorí o tom Ústava Slovenskej republiky a tak o aj ostane. A preto sa aj pýta, s čím títo zvrhlíci otravujú, keď sa nám snažia nanútiť iné presvedčenie, adopcie detí homosexuálmi alebo transrodovú politiku. Tu nie je možné, aby dieťa prišlo do školy, cítilo sa ako zviera a tak sa aj chovalo. Túto politiku SMER odmieta. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies