ROZHOVOR: „Muzikál je jedinečný a každému odporúčam ho zažiť,“ tvrdí speváčka a zakladateľka Muzikálovej akadémie Mirka Marčeková.

NETKY.SK • 3 Apríl 2024, 14:00 • 2 min
ROZHOVOR: „Muzikál je jedinečný a každému odporúčam ho zažiť,“ tvrdí speváčka a zakladateľka Muzikálovej akadémie Mirka Marčeková.

Skvelá lektorka, muzikálová a operná speváčka a zakladateľka Muzikálovej akadémie. To je Miroslava Marčeková, ktorá účinkovala v muzikáloch doma aj v zahraničí. Lektorka plná entuziazmu okrem spevu vyučuje aj hlasový couching, zvládanie trémy aj prácu s dychom. Mirka zasadne spolu s Nelou Pociskovou, Dáriusom Kočim či hlasovou koučkou Beou Berecz do poroty 14. ročníka speváckej súťaže Muzikálová hviezda. Ak radi spievate, prihlásiť sa môžete do 15. apríla.

slovakia

left justify in out

Čo najviac milujete na muzikáli a speve? 
Na muzikáli milujem možnosť spájania spevu, herectva a tanca. Dáva možnosť talentovaným umelcom dokázať svoju všestrannosť a zároveň rozpovedať príbeh. Je to divadelný žáner, ktorý spája všetky atribúty komplexného divadla.
 
Čo pre vás znamená spev?
Spev, ale primárne hudba so všetkými svojimi žánrami, počnúc starou hudbou, renesančnou, stredovekou, klasicistickou, romantickou i modernou, jazzovou, populárnou i muzikálovou je pre mňa náplňou celého môjho života. Bez hudby a bez spevu by som bola ako kvet bez vody a bez slnka. 
 
Máte odohratých množstvo muzikálov a operných vystúpení doma aj vo svete. S kým sa vám dobre spolupracovalo?
Vyše 25 rokov som sa venovala výsostne opere, až neskôr na podnet Jožka Bednárika som zakotvila pri muzikáli. Musím sa priznať, že som zo začiatku tento žáner vôbec nebrala na vedomie a podceňovala som ho. Dnes viem, že to bola obrovská chyba. Muzikál je jedinečný a každému odporúčam ho zažiť. Najviac ma ovplyvnila spolupráca s Beďom. Bola to vysoká škola nielen muzikálu, divadla, televízie, ale umenia vo všeobecnosti. Bol neobyčajne múdry a inšpirujúci. Ďalej spomeniem Jana Ďurovčíka, ktorý je  "akoby" pokračovateľom Jožka Bednárika. Zároveň Peter Oravec, ktorý tiež vyrastal pod umeleckými krídlami Beďa. Nedá mi nespomenúť aj Duška Kaprálika, s ktorým sme Muzikálovú akadémiu vlastne vyšperkovali.

Ako funguje Muzikálová akadémia a pre koho je určená?
Sídlime v umeleckom dome RDS Art Group, pod ktorý patrí okrem Muzikálovej akadémie aj tanečná škola Riverpark Dance School a Slovenské divadlo tanca pod vedením Jána Ďurovčíka. Okrem spevu a herectva si tu môže človek zatancovať, zacvičiť a na chvíľu oddýchnuť od celodenných problémov. Snažíme sa najmä pre mladých vytvárať podmienky, ktoré ich v pohybovej aj umeleckej oblasti posunú vpred. Prihlásiť sa môžu deti aj dospelí bez rozdielu veku, buď na otvorené hodiny alebo kurzy.

 

V nadchádzajúcej súťaži Muzikálová hviezda bude veľa mladých talentov, ako veľmi je podľa vás dôležitý prejav na pódiu? 
Pri súťaži nášho typu, budeme brať na zreteľ samozrejme spevácku techniku, správny výber piesní, a v neposlednom rade výraz a umelecké stvárnenie. Adepti by mali vedieť o čom spievajú, z akého muzikálu pieseň pochádza, ale aj scénické a pohybové stvárnenie. 

 

Ako sa môžu ľudia prihlásiť  na 14. ročník speváckej súťaže Muzikálová hviezda?
Na súťaž sme spustili registráciu, prihlásiť sa môže každý začiatočník aj profesionál bez rozdielu veku. Spevácka súťaž sa koná v priestoroch Domu umenia na Laurinskej ulici 27. a 28. apríla 2024. Nemusíte sa báť, že by ste ako neprofesionál vo veľkej konkurencii pokročilých spevákov nemali šancu. Súťažiacich vopred rozdelíme do kategórií podľa veku a skúseností. Môžete sa prihlásiť s predchádzajúcou skúsenosťou, ale aj bez nej. Ak ešte stále váhate, alebo si nie ste istý svojim výkonom, či výberom piesne, neváhajte sa obrátiť na lektorov našej Muzikálovej akadémie a dohodnite si individuálnu hodinu.

V prípade záujmu napíšte na muzikal@rdsartgroup.sk Prihlášku na súťaž Muzikálová hviezda v slovenskom jazyku nájdete priamo tu.  Pre zahraničných uchádzačov je prihláška tu.  Všetky informácií nájdete na www.rdsartgroup.sk
 
Súťažné kategórie:
 
Z – začiatočníci
Z1 – kategória od 6 do 10 rokov
Z2 – kategória od 11 do 15 rokov
Z3 – kategória od 16 rokov

Z- Duetá 
 
P – pokročilí
P1 – kategória od 14 do 18 rokov,
P2 – kategória od 18 rokov
P- Duetá



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nora Krchňáková
NK Factory, Zdroj foto: RDS Art Group
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies