Jankovská riskuje svoje zdravie, protestnú hladovku drží už takmer týždeň

NETKY.SK • 18 September 2020, 10:2 • 2 min
Jankovská riskuje svoje zdravie, protestnú hladovku drží už takmer týždeň

BRATISLAVA – Bývalá štátna tajomníčka na ministerstve spravodlivosti Monika Jankovská drží protestnú hladovku už šiesty deň. Dôvodom je, že bývalá sudkyňa nesúhlasí ako k nej pristupujú orgány činné v trestnom konaní, ministerka Kolíková či najvyšší predstavitelia štátu.

slovakia

left justify in out

Monika Jankovská sa aktuálne nachádza vo väzbe už takmer polroka. Je obvinená z korupčného správania hneď v dvoch prípadoch, v kauze Búrka pre kontakty s Mariánom Kočnerom a možnom ovplyvňovaní súdov a v prípade Fatima, ktorý sa týka násilného prebratia trenčianskeho podniku.

 

Jankovská riskuje svoj život

Ako informoval jej právny zástupca Peter Erdös Jankovská zahájila protestnú hladovku v sobotu minulý týždeň a momentálne nevie povedať, kedy sa ju exsudkyňa rozhodne ukončiť a začne jesť.

 

Aj napriek tomu, že jej hrozia vážne zdravotné problémy, zatiaľ od tohto konania neupustila. Zároveň ani nepodala oficiálnu sťažnosť.

 

Mohlo by vás zaujímať: Trojicu obvinených v kauze Fatima prepustili, vyšetrovať ich budú na slobode

 

Erdös tiež dodal, že Jankovská si plne uvedomuje, že ide o krajné riešenie, pričom vníma aj možné následky svojho konania.

 

img

 

„Moja klientka si uvedomuje, že hladovka je krajným riešením a presne preto sa k takémuto kroku odhodlala. Uvedomuje si aj to, že ak sa nezastaví včas, privodí následky smrti,“ vysvetlil jej advokát Peter Erdös pre Nový čas.

 

Môže skončiť v trenčianskej nemocnici

Aký je aktuálne Jankovskej zdravotný stav nie je známe. Väzenský personál je však povinný ju kontrolovať každých 72 hodín od vyhlásenia hladovky.

 

img

 

V prípade, ak protest trvá dlhšie ako týždeň, väzňa podrobujú zdravotnej prehliadke každý deň. Ak sa mu zhorší zdravotný stav, je prevezený do väzenskej nemocnice. 

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: NAKA zadržala Roberta Krajmera, dôvodom je Jankovskej prípad

 

„Ona to nejako ultimatívne nestanovila, že by to malo byť do vymedzeného času a ani tam nie je nejaká vyslovená podmienka, že by vyžadovala touto hladovkou splnenie nejakých podmienok. Nie, to takto vôbec nebolo z jej strany definované. Jednoducho to zahájila a naďalej v tom chce pokračovať,“ doplnil právny zástupca.

 

Tvrdí, že sú porušované jej práva

Jankovská tvrdí, že sú porušované jej základné práva a slobody. Zároveň sa jej nepozdáva nezákonný postup a rozhodnutie vyšetrovateľa Policajného Zboru JUDr. Petra Juhása týkajúce sa jej obvinenia v kauze Fatima.

 

img

 

Tiež namieta, že jej synovi Jakubovi, ktorý ju navštevuje ako koncipent, sú obmedzované ich stretnutia. Pritom ju bol väzení navštíviť približne 20 krát za posledné mesiace, čo by mu nebolo umožnené vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu.

 

Ten časté návštevy obhajuje tým, že ide o veľmi komplikovaný prípad a zároveň je koncipientom právnej zástupkyne Lenky Charvatovej, ktorá je Jankovskou zástupkyňou. Ako však tvrdí Jankovský, tá sa o jej prípad nezaujíma.

 

Kontakty s Kočnerom popiera

Jankovská sa funkcie štátnej tajomníčky vzdala v septembri 2019 po tom, ako sa objavili informácie o jej kontaktoch s Marianom Kočnerom, podozrivým s objednania si vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

 

Tá však autenticitu tejto komunikácie i akékoľvek kontakty s obžalovaným odmieta. Svoj odchod z ministerstva spravodlivosti vtedy vysvetlila tým, že je na jej osobu ako aj rodinných príslušníkov vyvíjaný obrovský tlak.  

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona