Bývalý veliteľ wagnerovcov bol zatknutý v Nórsku pri pokuse o návrat do Ruska

NETKY.SK • 26 September 2023, 20:05 • 2 min
Bývalý veliteľ wagnerovcov bol zatknutý v Nórsku pri pokuse o návrat do Ruska

Andrei Medvedev, ktorý unikol z Ruska v januári cez arktickú hranicu s Nórskom, opisoval, ako pred ním ruskí strážcovia strieľali. Hovoril aj o svojom pôsobení na Ukrajine ako člen skupiny Wagner.

slovakia

left justify in out

Nórska polícia zatkla bývalého veliteľa wagnerovcov pod podozrením, že sa pokúsil nelegálne prekročiť hranicu naspäť do Ruska po tom, čo tento rok v januári požiadal o azyl v Nórsku, uviedol v sobotu jeho právnik.

 

Nelegálne prekročenie hranice

 

Andrei Medvedev, ktorý unikol z Ruska v januári cez arktickú hranicu s Nórskom, opisoval, ako pred ním ruskí strážcovia strieľali. Hovoril aj o svojom pôsobení na Ukrajine ako člen skupiny Wagner.

 

Polícia vo vyhlásení v piatok večer uviedla, že muž vo veku dvadsiatich rokov bol vzatý do väzby za pokus o nelegálne prekročenie ruskej hranice, ale meno mu neuviedla. Policajt z miestnej polície v Finnmark odmietol zverejniť totožnosť zatknutého muža.

 

Prekročenie hranice do Ruska je povolené len na určených miestach. No zatknutie Medvedeva bolo podľa jeho norského právnika Brynjulfa Risnesa len nedorozumením.

 

"Bol tam, aby skúsil nájsť miesto, kde v januári prešiel (do Nórska). Zastavili ho, keď bol v taxíku. Nikdy nebol blízko hranice... Nikdy nemal v úmysle prekročiť hranicu (do Ruska)," povedal Risnes.

V čase jeho príchodu do Nórska Medvedev uviedol, že žiadal o azyl, pretože sa obáva o svoj život po tom, čo bol svedkom zabitia a zlom zapbchádzaní ruských väzňov, ktorí boli privážaní na front v Ukrajine.

 

Vrátiť sa môže pod jednou podmienkou

 

Jeho útek v januári sa dostal na titulné stránky po celom svete ako vzácny príklad v tom čase niekoho, kto dezertoval do západnej krajiny a tvrdil, že bojoval za Rusko ako žoldnier v ukrajinskej vojne.

 

No v máji povedal vo videu zverejnenom na YouTube, že chce vrátiť sa do Ruska, hoci si uvedomuje, že by to mohlo predstavovať riziko pre jeho život, a opísal sa ako "akýsi chlapec vo veľkej hre", z ktorej už nechce byť súčasťou.
Risnes uviedol, že Medvedev má právo sa vrátiť do Ruska, ak to chce, ale že "musí prísť k mnohým zmenám", aby sa to stalo bezpečným návratom.

 

V apríli bol Medvedev v Nórsku odsúdený za účasť v bitke v bare a za držanie vzduchovky, ale bol oslobodený z obvinenia zo zneužitia policajtov. Vtedy vyjadril nádej do budúcnosti a dúfal v azyl.

 

Zakladateľ skupiny Wagner, Jevgenij Prigožin, bol zabitý 23. augusta, keď jeho súkromný let záhadným spôsobom havaroval, len dva mesiace potom, čo na niekoľko chvíľ poslal svojich žoldnierov na Moskvu v priamom výzve ruskej mocnosti.

 

 

 

Preklad textu CNN



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text/foto: cnn.com, foto: pravda.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies