Za úmyselné spomaľovanie iPhonov bude Apple platiť milióny

NETKY.SK • 13 Február 2020, 17:45 • 2 min
Za úmyselné spomaľovanie iPhonov bude Apple platiť milióny

Francúzska agentúra pre boj proti podvodom DGCCRF oznámila, že Apple je povinný zaplatiť pokutu vo výške 27,4 milióna dolárov za kontroverznú aktualizáciu softvéru, ktorá obmedzila výkon starších iPhonov.

slovakia

left justify in out

Ako informuje TechCrunch, spoločnosť tiež musí mať na svojom webe zverejnenú správu o tejto pokute po dobu jedného mesiaca.

 

Keď v roku 2017 Apple vydal aktualizáciu iOS 10.2.1 a 11.2, zaviedol aj novú funkciu pre staršie zariadenia.

 

Kupovali si nové, no zbytočne

Vzhľadom k tomu, že starším batériám sa časom znižuje ich kapacita, nemuseli by zvládať vyššie odbery energie v prípade náročnejších operácií, a tak Apple v týchto iPhonoch znižoval výkon procesora.

 

Problém však nebol v tom, že by táto funkcia nebola technicky v poriadku, ako v tom, že Apple svojich užívateľov odmietol informovať. Niektorí tak nevedeli, že problém možno vyriešiť výmenou batérie, v dôsledku čoho tieto zariadenia vyhadzovali a kupovali si nové.

 

img

 

Klamlivé obchodné techniky

Na základe uvedených faktov francúzske orgány teda dospeli k záveru, že spoločnosť Apple dopustila klamlivé obchodné praktiky, píše The Verge.

 

Napriek obvineniam, že táto vlastnosť mala viesť k predaju nových zariadení, Apple stále argumentuje s tvrdeniami o navrhnutej funkcii tak, aby "zabránila neočakávanému vypnutiu a iPhone mohli naďalej používať". V aktualizácii iOS 11.3 však nečakane pribudlo vypnutie ”spomaľovania” procesora.

 

Spoločnosť Apple súhlasila s tým, že zaplatí pokutu a zverejní vyhlásenie o svojom priestupku na svojej webovej stránke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona