Rozhodnutie o eurovale je nezvratné, o mechanizme budeme rokovať

NETKY.SK • 1 Júl 2010, 08:15 • 2 min
Rozhodnutie o eurovale je nezvratné, o mechanizme budeme rokovať

Rozhodnutie o eurovale je nezvratné, o mechanizme budeme rokovať

slovakia

left justify in out

Nová vláda po tej predchádzajúcej dedí politické rozhodnutie o vytvorení nového garančného mechanizmu pre krajiny eurozóny vo finančných problémoch, ktoré je nezvratné. Je preto pripravená na zodpovedné rokovania v Bruseli aj na pôde slovenského parlamentu, v súčasnosti však nemá právomoci na vyslovenie akýchkoľvek záruk za úspešnú ratifikáciu rámcovej zmluvy. Po dnešnom stretnutí s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom to vyhlásil dezignovaná premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).
Na toto rokovanie mal pôvodne prísť aj odchádzajúci predseda vlády Robert Fico (Smer-SD), ten sa však na poslednú chvíľu ospravedlnil. "Musím vám oznámiť, že na poslednú chvíľu mi pán premiér oznámil, že na toto stretnutie nepríde. Mrzí ma to, lebo som presvedčený, že záujmy, ktoré sú v prospech štátu, by sme nemali riešiť prostredníctvom názorov len politických strán," konštatoval bez bližších informácií Gašparovič.
Spustenie nového európskeho záručného mechanizmu v objeme 750 miliárd eur pre krajiny, ktoré by sa v budúcnosti ocitli v podobných finančných problémoch ako Grécko, čaká momentálne na podpis Slovenska. Podľa medializovaných informácií pritom SR dostala ultimátum, na základe ktorého má rámcovú dohodu podpísať do 1. júla, v opačnom prípade nemôže v budúcnosti počítať so solidaritou zo strany EÚ.
"Môj a náš záväzok tkvie v tom, že musíme a budeme rokovať o mechanizmoch napĺňania tejto politickej dohody, ktoré určia výšku, spôsob a aktivizáciu SR v prípade ratifikácie a potvrdenia tejto rámcovej zmluvy," priblížila Radičová. Zároveň zdôraznila, že nemôže vysloviť záruku za poslancov NR SR ani celému procesu ratifikácie, ktorý musí ukončiť svojim podpisom hlava štátu.
V krátkom čase po potvrdení novej vlády sa podľa nej uskutočnia rokovania o ochrannom vale priamo v Bruseli, ako aj na pôde slovenského zákonodarného zboru. "Politický proces vnímame ako nezvratný, ale mechanizmy, ktoré z neho majú vzísť, sú plne v kompetenciách národných parlamentov a rokovaní na úrovni Bruselu. Sme pripravení na zodpovedné rokovania," dodala.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies