Vďaka Rusku sa už do Náhorného Karabachu vrátilo viac ako 36-tisíc utečencov

NETKY.SK • 10 December 2020, 14:40 • 2 min
Vďaka Rusku sa už do Náhorného Karabachu vrátilo viac ako 36-tisíc utečencov

MOSKVA - Od začiatku mierovej operácie sa do svojich domovov v Náhornom Karabachu vrátilo viac ako 36-tisíc utečencov, z toho v utorok viac ako 1 130 ľudí. Informovali o tom novinárov na ministerstve obrany Ruskej federácie.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zdôraznilo, že do Náhorného Karabachu sa už vrátilo do miest bydliska viac ako 36-tisíc utečencov. Autobusy boli sprevádzané hliadkami ruského mierového kontingentu.

 

Ministerstvo obrany Ruskej federácie tiež informovalo, že ruskí vojenskí lekári nasadili ďalšie centrá na poskytovanie lekárskej starostlivosti v Náhornom Karabachu. V týchto bodoch ordinujú lekári rôznych špecialít aj psychológovia.

 

 

Podľa vojenského oddelenia ruskí vojenskí lekári špeciálnej lekárskej jednotky (MOSN) poskytli pomoc takmer 360 obyvateľom vrátane detí. V divíziách MOSN v Náhornom Karabachu pracuje viac ako 60 lekárskych špecialistov vrátane vojenských chirurgov, anestéziológov-resuscitátorov, terapeutov a epidemiológov. 

 

„Ruskí vojenskí zdravotníci celkovo poskytli pomoc 368 obyvateľom Náhorného Karabachu, vrátane 41 detí,“ uvádza sa vo vyhlásení ministerstva obrany.

 

9. novembra ruský prezident Vladimír Putin, azerbajdžanský prezident Ilham Alijev a arménsky premiér Nikol Pashinyan podpísali spoločné vyhlásenie o úplnom ukončení nepriateľských akcií v Náhornom Karabachu. Ako uviedol ruský vodca, azerbajdžanská a arménska strana sa zastavujú na okupovaných pozíciách a v regióne sa umiestňujú ruské mierové sily.

 

 

Režim prímeria v zóne Náhorného Karabachu je plne dodržaný, neboli zaznamenané žiadne provokácie. Oznámil to vo štvrtok plukovník Dmitrij Perepelkin, zástupca vedúceho Centra pre zmierenie strán ruského mierového kontingentu v Karabachu. Ruské mierové sily zabezpečujú návrat občanov do miest ich trvalého pobytu, poskytuje sa humanitárna pomoc, obnovujú sa objekty infraštruktúry.

 

Bola obnovená verejná doprava, obnovila sa práca štátnych, lekárskych a vzdelávacích inštitúcií, fungujú obchody. Pomocou ruských mierových síl sa obnovilo 85% systému dodávky elektrickej energie. Kompletne sa obnovil plynovod a spustila sa dodávka kúrenia do obytných domov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona