Rok v lese či chatrč v tropickom raji? Život na samotke prináša veľa benefitov

NETKY.SK • 18 Február 2024, 10:00 • 2 min
Rok v lese či chatrč v tropickom raji? Život na samotke prináša veľa benefitov

Život na samotke sa môže zdať ako nepríťažlivá a strašidelná voľba, ale má aj svoje benefity, ktoré by sme nemali prehliadať. V tomto článku sa dozviete, ako život na samotke môže priniesť zdravšie telo, pokojnejšiu dušu, a kreatívnejšiu myseľ, a ako si môžete vyskúšať tento životný štýl aspoň na chvíľu.

slovakia

left justify in out

Život v mestách je pre mnohých ľudí stresujúci, hluk, smog, dopravné zápchy a neustála zhon. Niektorí ľudia sa preto rozhodnú opustiť civilizáciu a žiť na samotke, ďaleko od rušného sveta. Čo ich k tomu vedie a aké sú výhody a nevýhody takého života?

Prečo žiť na samotke?

Život na samotke je pre mnohých ľudí nepríťažlivý, ba dokonca strašidelný. Niektorí si myslia, že je to osamelé, nudné, nebezpečné, alebo nezdravé. No je to pravda? Alebo existujú aj pozitívne stránky života na samotke, ktoré by sme mali oceniť?

V tomto článku sa pokúsime poukázať na niektoré benefity, ktoré život na samotke môže priniesť pre naše telo, dušu, a myslenie. Samozrejme, nechceme tvrdiť, že život na samotke je pre každého, alebo že je bez problémov. Skôr chceme ukázať, že aj takýto životný štýl má svoje čaro a výhody, ktoré by sme nemali ignorovať.

 

Zdravšie telo

Jednou z najviditeľnejších výhod života na samotke je zdravšie telo. Ľudia, ktorí žijú na samotke, sa často venujú fyzickej aktivite, ako je práca na záhrade, chov zvierat, drevenie, alebo turistika. Tieto aktivity pomáhajú udržiavať kondíciu, posilňovať svaly, spaľovať kalórie, a zlepšovať krvný obeh. Navyše, ľudia na samotke majú väčšiu kontrolu nad svojou stravou, pretože si pestujú vlastné potraviny, alebo nakupujú lokálne a sezónne produkty. Tým sa vyhýbajú konzumácii rafinovaných, spracovaných, alebo umelých potravín, ktoré môžu mať negatívny vplyv na zdravie.

Život na samotke tiež znižuje riziko vystavenia sa znečisteniu, hluku, alebo stresu, ktoré sú typické pre mestské prostredie. Tieto faktory môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy, ako sú alergie, astma, vysoký krvný tlak, depresia, alebo úzkosť. Naopak, život na samotke ponúka príležitosť dýchať čerstvý vzduch, počúvať prírodné zvuky, a relaxovať v pokoji a harmónii.

Pokojnejšia duša

Ďalším benefitom života na samotke je pokojnejšia duša. Ľudia, ktorí žijú na samotke, sa často cítia spokojnejší, šťastnejší, a naplnenejší, než tí, ktorí žijú v spoločnosti. To je preto, že život na samotke im umožňuje byť viac v súlade so sebou, so svojimi hodnotami, cieľmi, a snami. Nemusia sa prispôsobovať očakávaniam, nátlaku, alebo súdom iných ľudí. Môžu si žiť podľa svojho tempa, svojho štýlu, a svojej vôle.

Život na samotke tiež podporuje duchovný rozvoj a sebapoznanie. Ľudia na samotke majú viac času a priestoru na meditáciu, modlitbu, kontempláciu, alebo iné formy duchovnej praxe. Tým sa môžu priblížiť k svojej podstate, k svojej duši, a k vyššej moci. Môžu tiež lepšie pochopiť svoje emócie, myšlienky, a motivácie, a pracovať na svojom osobnom raste a zmenách.

Kreatívnejšia myseľ

Posledným, ale nie najmenej dôležitým benefitom života na samotke je kreatívnejšia myseľ. Ľudia, ktorí žijú na samotke, sa často vyznačujú vysokou mierou kreativity, invencie, a inovácie. To je preto, že život na samotke im poskytuje stimulujúce prostredie, ktoré podnecuje ich fantáziu, predstavivosť, a originalitu. Ľudia na samotke sú v neustálom kontakte s prírodou, ktorá je zdrojom inšpirácie, krásy, a zázrakov. Sú tiež vystavení rôznym výzvam, problémom, a situáciám, ktoré si vyžadujú tvorivé riešenia, adaptáciu, a experimentovanie.

Život na samotke tiež umožňuje ľuďom vyjadriť svoju kreativitu voľne a autenticky, bez obmedzení, alebo kritiky. Ľudia na samotke môžu venovať svoj čas a energiu svojim záľubám, koníčkom, alebo umeniu, a vytvárať jedinečné diela, ktoré odrážajú ich osobnosť, názory, a pocity.

Ako na to?

Život na samotke si vyžaduje určitú prípravu, plánovanie a adaptáciu. Nie je to pre každého a nie je to vždy ľahké. Ľudia, ktorí sa rozhodnú pre takýto život, musia zvážiť viaceré aspekty, ako sú:
Miesto: Kde chcú žiť? V lese, na horách, na ostrove, v púšti? Ako sa tam dostanú a ako sa budú presúvať? Aké sú podmienky, klíma, riziká a možnosti v danom prostredí?

Bývanie: Ako budú bývať? V stane, chatrči, karavane, domčeku? Ako si ho postavia, zariadia, udržujú a zabezpečia? Aké sú náklady, potreby a výhody rôznych typov bývania?
Zdroje: Ako si zaistia základné potreby, ako sú voda, jedlo, oblečenie, hygiena, zdravie, teplo, svetlo, komunikácia? Ako si zabezpečia príjem, úspory, poistenie, dane? Ako si obstarajú energiu, náradie, materiály, zariadenia, knihy, hudbu, zábavu?

Spoločnosť: Ako sa budú stýkať s ľuďmi? Budú žiť úplne sami, s partnerom, s rodinou, s priateľmi, s komunitou? Ako si nájdu a udržia kontakty, priateľstvá, vzťahy, spoluprácu, pomoc? Ako sa vyhnú osamelosti, izolácii...

Sebapoznanie: Ako sa budú rozvíjať ako ľudia? Čo sa naučia o sebe, o živote, o svete? Ako si zvládnu svoje emócie, myšlienky, presvedčenia, hodnoty? Ako si prekonajú svoje strachy, slabosti, traumy, konflikty? Ako si nájdu svoje silné stránky, talenty, vášne, ciele?
Život na samotke môže byť pre týchto ľudí príležitosťou, ako sa spoznať, akceptovať, zmeniť a zlepšiť. Môžu si uvedomiť, čo je pre nich dôležité, čo ich napĺňa, čo ich robí šťastnými. Môžu si tiež vytvoriť svoju vlastnú identitu, sebavedomie a sebaúctu.

Život na samotke nie je pre každého, a má aj svoje nevýhody, ako je napríklad izolácia, osamelosť, alebo nedostatok služieb. No ako sme videli, má aj veľa benefitov, ktoré by sme nemali prehliadať.

Život na samotke môže priniesť zdravšie telo, pokojnejšiu dušu, a kreatívnejšiu myseľ, a tým zvýšiť kvalitu nášho života. Možno by sme sa mali občas inšpirovať ľuďmi, ktorí žijú na samotke, a vyskúšať si aspoň na chvíľu tento životný štýl, a uvidieť, aké zmeny by to prinieslo pre nás.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: blog.ican.sk, unitedlife.sk, gymbeam.sk; titulná foto: forbes.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies