Trump bude čeliť druhému impeachmentu. Ak to poslancom vyjde, už nikdy sa nebude môcť uchádzať o prezidentské kreslo

NETKY.SK • 14 Január 2021, 06:58 • 2 min
Trump bude čeliť druhému impeachmentu. Ak to poslancom vyjde, už nikdy sa nebude môcť uchádzať o prezidentské kreslo

WASHINGTON - Pre podporu a burcovanie národa k útoku na budovu Kapitolu, Snemovňa reprezentantov USA podporila návrh ústavnej žaloby, ktorá to kladie za vinu dosluhujúcemu prezidentovi Donaldovi Trumpovi. “ZA“ impeachment hlasovalo 222 demokratov a dokonca aj desať členov Trumpovej republikánskej strany.

slovakia

left justify in out

Súčasný šéf Bieleho domu Donald Trump čelí obvineniam v súvislosti s udalosťami, ktoré sa stali počas minulého týždňa, kedy dav jeho podporovateľov zaútočil na zhromaždenie Kongresu.

 

Už pred samotných hlasovaním sa niekoľko republikánov vyslovilo, že návrh demokratickej väčšiny v Snemovne reprezentantov podporí.  

 

Trump prekročil všetky medze

„Ešte nikdy sme neboli svedkami väčšej zrady, ktorej sa dopustil prezident Spojených štátov voči svojmu úradu a prísahe na ústavu,“ okomentovala dianie počas minulej stredy tretia najvyššie postavená republikánka v Snemovni reprezentantov Liz Cheneyová, ktorá podporila návrh ústavnej žaloby na Trumpa.

 

Žaloba by ešte tento týždeň mohla byť predložená do Senátu. Ten sa ňou však pravdepodobne začne zaoberať až po inaugurácii Joe Bidena, ktorá je naplánovaná na 20. januára.

 

Trump bude pritom prvým prezidentom v histórii USA, ktorý bude čeliť impeachmentu po druhý krát.

 

img

 

„Aj keby proces v Senáte začal tento týždeň a postupoval by rýchlo, konečný verdikt nepadne pred odchodom prezidenta z úradu,“ povedal šéf republikánov v Senáte Mitch McConnell. Zároveň podotkol, že to nie je jeho rozhodnutie, žiaľ taká je skutočnosť.

 

Ako povedal šéf demokratov v Senáte Chuck Schumer, ak by sa horná komora Kongresu rozhodla pre odsúdenie Trumpa, znamenalo by to, že už by nemohol nikdy kandidovaťuchádzať sa o prezidentskú stoličku.

 

Viceprezident odmietol uplatniť 25. dodatok 

Viceprezident Mike Pence odmietol uplatniť 25. dodatok ústavy, čím by prehlásil prezidenta za neschopného výkonu funkcie.

 

Pence to uviedol v liste adresovanom šéfke Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiovej. Pence svoje konanie vysvetlil tým, že mechanizmus 25. dodatku by nemal byť používaný „ako prostriedok k potrestaniu alebo uzurpovaniu“, ale vyhradený pre prípady zdravotnej alebo duševnej nespôsobilosti.

 

img

 

„Neverím, že takýto postup je v najlepšom záujme nášho národa alebo v súlade s našou ústavou,“ napísal v liste Pence.  

 

Súvisiaci článok: FBI varuje pred plánmi na celonárodné ozbrojené protesty!

 

Pelosiová už zriadila špeciálny tím

Zároveň Kongres vyzval, aby sa radšej sústredil na hladké odovzdanie moci ako na vzájomné spory. Ako už skôr uviedla Pelosiová, ak Pence odmietne použiť 25. dodatok ústavy, Snemovňa reprezentantov prejde k presadzovaniu ústavnej žaloby za “podnecovanie vzbury“ v súvislosti s násilnosťami v sídle Kongresu počas minulého týždňa.

 

Pelosiová preto už vymenovala deväť členný tím, ktorý povedie hlasovanie o impeachmente. Na jeho čele je Jamie Raskin.

 

img

 

„Dosluhujúci americký prezident Donald Trump je jasnou a bezprostrednou hrozbou pre Spojené štáty, ktorú treba odstrániť,“ povedala Pelosiová.

 

Čo istým spôsobom priznal aj líder republikánov v Snemovni Kevin McCarthy, ktorý sa vyslovil, že Trump nesie zodpovednosť za nedávny útok na Kongres. Bezprostredné vznesenie ústavnej žaloby však označil za chybu.

 

Ústavnú žalobu podporujú aj republikáni

Na rozdiel od prvého impeachmentu proti Trumpovi z konca roku 2019, ústavnú žalobu podporujú aj niektorí republikáni. Na žalobu pritom stačí jednoduchá väčšina poslancov, pričom nie je vylúčené, že republikánov, ktorí návrh podporia sa ešte znásobí.

 

Niektorí však stále razia cestu, že žaloba na Trumpa prispeje ešte k väčšej polarizácii spoločnosti.

 

Prečítajte si tiež: Twitter sa vysporiadal s konšpirátormi, ktorí stoja za útokom na Kapitolu. Zablokoval viac ako 70 tisíc účtov, vrátane toho Trumpovho

 

Trump odmieta prevziať zodpovednosť za vzburu

Donald Trump sa aktuálne veľmi k impeachmentu nevyjadruje. Dôvodom je aj to, že viaceré sociálne siete mu zablokovali účty, prostredníctvom ktorých sa najčastejšie vyjadroval k ľudu.

 

Žalobu však ešte v utorok označil za smiešnu, pričom odmietol prevziať zodpovednosť za násilnosti v budove Kapitolu, ktoré si vyžiadali päť obetí.

 

Kongres v tom čase rokoval o formálnom potvrdení výsledkov prezidentských volieb, v ktorých zvíťazil demokrat Joe Biden.

 

img

 

Tesne pred zahájení rokovaní však Donald Trump davu jeho priaznivcov viac krát zopakoval, že voľby boli sfalšované, pričom burcoval ľudí k nepokojom.

 

Prvá ústavná žaloba podaná na Trumpa v decembri 2019, sa týkala obvinení zo zneužitia funkciemarenia spravodlivosti v súvislosti so snahou donútiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby jednal v prospech dosluhujúceho prezidenta.

 

Keďže Senát v tom čase ovládali republikáni, hlavu USA zbavili obvinení.

 

Mohlo by vás zaujímať: Trumpova podpora obsadenia Kapitolu nezostane nepovšimnutá! Demokrati už vypracovali impeachment

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies