Novinka vo svete umenia! Neviditelné sochy za 18 000 dolárov

NETKY.SK • 7 Jún 2021, 08:38 • 2 min
Novinka vo svete umenia! Neviditelné sochy za 18 000 dolárov

Taliansky umelec Salvatore Garau predáva neviditeľné sochy za viac ako 18 000 dolárov.

slovakia

left justify in out

Hovorí sa, že skutočná krása sa nachádza v oku pozorovateľa a taliansky umelec Salvatore Garau sa to snaží dokázať. Podarilo sa mu predať neviditeľnú sochu za viac ako 18 000 dolárov.

 

img

 

V tomto prípade neviditeľné znamená naozaj neviditeľné. Kupcovi nebolo možné odovzdať nič fyzické ani hmatateľné.

 

Kupujúci dokonca dostal osvedčenie pravosti. Dielo sa oficiálne nazýva „Lo Sono“, čo znamená „Ja som“. „Keď sa rozhodnem„ vystaviť “nehmotnú sochu v danom priestore, tento priestor sústredí určité množstvo a hustotu myšlienok v presnom bode a vytvorí sochu, ktorá z môjho názvu bude mať iba najrôznejšie formy. Koniec koncov, nepredstavujeme si aj Boha, ktorého sme nikdy nevideli?“ povedal Garau.

 

Umelec nariaďuje, aby bola táto neviditeľná socha vystavená na štvorcovom pozemku v súkromnom priestore bez prekážok, kde sa nevyžaduje osvetlenie a kontrola klímy. „Vákuum nie je nič iné ako priestor plný energie, a aj keď ho vyprázdnime, a podľa princípu Heisenbergovej neistoty nezostane nič, to nič má taktiež váhu," dodal Garau.

 

img

 

Ľudia očakávali, že socha Lo Sono bude stáť od 6 000 do 9 000 dolárov, avšak predala sa za viac ako dvojnásobok týchto odhadov.

 

Garau verí, že svojou umeleckou víziou odštartoval „novú, malú, autentickú revolúciu“ a bude predávať ďalšie neviditeľné diela.

 

 

Ďalšia má názov „Aphrodite Piange“, čo znamená, že Afrodita plače, a je vystavená v New Yorku s pomocou Talianskeho kultúrneho inštitútu. Táto je trochu iná, pretože aj keď je socha neviditeľná, je uložená v kruhu na zemi a je ju vidieť.

 

Prečítajte si tiež: Už tento týždeň bude zo Slovenska viditeľný vesmírny úkaz

 

Jeho prvé neviditeľné dielo sa volalo „Budha v rozjímaní“ a bol umiestnený na námestí Piazza della Scala v Miláne. „Nevidíte ho, ale existuje; je vyrobený zo vzduchu a ducha,“ povedal Garau.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies