Šéf americkej diplomacie A. Blinken odcestuje do Afriky na diplomatickú cestu

NETKY.SK • 22 Január 2024, 12:36 • 2 min
Šéf americkej diplomacie A. Blinken odcestuje do Afriky na diplomatickú cestu

PRAIA / ABIDJAN - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken plánuje navštíviť štyri africké krajiny, zatiaľ čo sa Bidenova administratíva snaží upriamiť svoj zrak na všetky kúty sveta, zatiaľ čo ju pohlcujú krízy na Ukrajine, na Strednom východe a v Červenom mori.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zahraničných vecí USA vo štvrtok oznámilo, že Blinken odchádza do Kapverd, Pobrežia Slonoviny, Nigérie a Angoly od nedele na rozhovory zamerané na regionálnu bezpečnosť, predchádzanie konfliktom, podporu demokracie a obchodNigéria je "regionálnou ťažkou váhou" v západnej Afrike a zohráva významnú úlohu v bezpečnostných otázkach, najmä v tých, ktoré zahŕňajú islamské extrémistické násilie v Sahele, rozsiahlej púšte južne od Sahary.

 

Táto pracovná cesta bude Blinkenova tretia zahraničná misia v novom roku. Minulý štvrtok sa vrátil z týždňovej cesty, počas ktorej navštívil 10 krajín, pričom predmetom jeho ciest bolo zameranie na Gazu a na Blízky východ, a takisto v stredu absolvoval trojdňovú cestu na Svetové ekonomické fórum vo Švajčiarsku.

 

Blinkenova cesta do Afriky prichádza v čase, keď sú Spojené štáty čoraz nervóznejšie zo svojich vzťahov na kontinente, najmä po minuloročných prevratoch v Nigeri a Gabone a eskalujúcich nepokojoch v Sudáne a Konžskej demokratickej republike.

Navyše, USA a Čína sú v boji o vplyv v celej Afrike. Táto téma bude pravdepodobne hlavnou Blinkenovou agendou na rokovaniach v Angole, na ktorú sa Čína zamerala v rámci jej významných investícií. "Blinken vyzdvihne partnerstvo administratívy s africkým štátom v otázkach ako klíma, ekonomické investície, potraviny a zdravie," uviedol vo vyhlásení hovorca ministerstva Matthew Miller.

 

Počas pobytu na Pobreží Slonoviny sa Blinken môže zúčastniť futbalového zápasu Afrického pohára národov medzi hostiteľskou krajinou a Rovníkovou Guineou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, Africa News, Foto: Bloomberg.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies