Richter nariadil štátny dozor v Sociálnej poisťovni

NETKY.SK • 20 Január 2014, 08:45 • 2 min
Richter nariadil štátny dozor v Sociálnej poisťovni

BRATISLAVA - Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter nariadil dozor rezortu práce a sociálnych vecí v Sociálnej poisťovni v súvislosti so starobnými dôchodkami pre bývalých policajtov a vojakov.

slovakia

left justify in out

Richter sa tak rozhodol pre nejednotnosť pokladov, ktoré dostal od poisťovne, k dôchodkovým nárokom príslušníkov ozbrojených zložiek. "Dozor ešte nie je ukončený, aj jeho výsledky následne prispejú k rozhodnutiu, ako tento problém súčasné vedenie ministerstva a Sociálnej poisťovne vecne aj legislatívne vyrieši," uviedol pre agentúru SITA hovorca ministerstva práce a sociálnych vecí Michal

Otázniky súvisiace s pozíciou Sociálnej poisťovne k dôchodkovým nárokom týchto skupín poistencov podľa Stušku začali už za bývalej vlády v roku 2011 po rozhodnutí Najvyššieho súdu SR, ktorý takéto nároky vo viacerých prípadoch uznal. "V celej trojročnej genéze postupne vznikali v rámci komunikácie súvisiacich inštitúcií rôzne stanoviská Sociálnej poisťovne," tvrdí. 

Bývalé vedenie rezortu práce a poisťovne podľa Stušku zametalo tento problém pod koberec. "Dnes minister Ján Richter ako predseda dozornej rady Sociálnej poisťovne potrebuje poznať v zaujme správneho rozhodnutia o ďalšom postupe všetky skutočnosti, ktoré súvisia s konaním, prípadne nekonaním bývalého vedenia SP, ako aj ministerstva prace, sociálnych vecí a rodiny v tejto veci," dodal hovorca rezortu. 

Sociálna poisťovňa začala bývalým policajtom a vojakom vyplácať starobné dôchodky. Podľa odhadu generálneho riaditeľa poisťovne Dušana Muňka by to mohlo stáť až 80 mil. eur ročne. Členka parlamentného sociálneho výboru Erika Jurinová (OĽaNO) ešte v novembri minulého roka počas rokovania výboru navrhovala vykonať v tejto veci v Sociálnej poisťovni poslanecký prieskum. Poslanci Smeru však jej návrh nepodporili a namiesto toho zaviazali ministra práce Jána Richtera, aby výboru predložil správu o právnom stave vyplácania starobných dôchodkov pre bývalých vojakov a policajtov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies