REPORTÁŽ: Kapela INEKAFE vydáva nové CD a DVD, Vratko nám prezradil detaily vzniku!

NETKY.SK • 24 Február 2021, 10:48 • 2 min
REPORTÁŽ: Kapela INEKAFE vydáva nové CD a DVD, Vratko nám prezradil detaily vzniku!

Netky boli v skúšobni kultovej kapely INEKAFE! Skupina už rok nekoncertuje, na fanúšikov však nezabudla. Z obrovského symfonického koncertu v bratislavskom NTC práve vydala nové CD a DVD. Líder kapely Vratko Rohoň nám exkluzívne prezradil, že kvôli DVD strávil rok v štúdiu, ako prežíva koronakrízu aj k akému ráznemu kroku sa musel podujať!

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 

Novinka zachytáva jeden z  posledných veľkých koncertov na Slovensku, ktorý sa konal 15. januára 2020 v Bratislave. Jeden a pol hodinový nášup energie a skladby v nových aranžmánoch poteší všetkých fanúšikov INEKAFE.

 

img

 

„Nové DVD a CD je živou nahrávkou nášho koncertu so symfonickým orchestrom a speváckym zborom, ktorý sme usporiadali pri príležitosti 25 rokov kapely. Bol to výlet do úplne iného vesmíru hudby. Bolo to ale niečo fantastické, na pódiu sa nás stretlo 65 ľudí z toho 40 symfonikov, 20-členný spevácky zbor Tirnavia, kapela, klavirista Peter Preložník a dirigent. Bolo to epické!“ spomína si líder Vratko Rohoň na koncerty.

 

Projekt Symphonic zabral INEKAFE celkovo dva kompletné roky a bol to najzložitejší a najdlhší projekt v histórii kapely.

 

img

 

„Od začiatku komponovania, cez aranžovanie, nacvičovanie, samotný koncert a jeho natočenie až po spracovanie podkladov, strih a mixáž. Výsledok ale stojí za to. Veľmi neskromne treba ale naozaj povedať, že podobný projekt na Slovensku ešte nevznikol. Dynamika mixu, basy, živosť toho celého, fantastický obraz, strih, naozaj lahôdka. Koncert snímalo 12 kamier. Zaujímavá je zvuková stránka. Nasnímalo sa asi 80 stôp, ktoré sa v štúdiu zdvojnásobujú, kvôli efektovým cestám. Čiže mixáž spočívala zo 160 stôp, čo dalo naozaj zabrať. S Jazzym sme strávili takmer rok života v štúdiu,“ s úsmevom hovorí Vratko.

 

img

 

Líder Vratko Rohoň, bubeník Dodo Praženec a basgitarista Vlado Bis zahrali spolu  s orchestrom hity, ktoré na symfonický koncert zaranžoval český skladateľ Lukáš Sommer. Vokály zaranžoval Michal Stahl. Na DVD nechýbajú hity „Sínus dopadu“, „Spomienky na budúcnosť“, „Ružová záhrada“, „Kašovité jedlá“ či „Ráno“.

 

„Po vydaní DVD bude musieť ísť muzika žiaľ bokom. Teraz sa v prvom rade sústredíme na to, ako prežiť, ako uživiť rodiny a seba. Štát nám neposlal ani cent aj napriek tomu, že nám všetky koncerty zakázal a zrušil. Zo dňa na deň sme prišli o príjmy. Každý si teraz zháňame robotu. Radi by sme ale pokračovali ďalej vo vydávaní LP verzií našich doterajších albumov. Budeme určite hrať, máme predbookované nejaké koncerty na leto, ale či budú, nikto nevie. Koncerty nám veľmi chýbajú - ľudia, atmosféra a živé hranie. Veríme, že sa situácia zmení k lepšiemu, ale určite to nebude zajtra. Držme si palce!“ uzatvára Vratko Rohoň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona