Pripomíname si Deň obetí banských nešťastí

NETKY.SK • 9 August 2023, 17:00 • 2 min
Pripomíname si Deň obetí banských nešťastí

Handlová-Pred 14 rokmi sa v Handlovej stala tragédia, pri ktorej prišli o život baníci i záchranári

slovakia

left justify in out

Nešťastné udalosti sa stávajú náhle a nečakane... O to viac bolí, ak pri nich vyhasnú ľudské životy. Obrovská tragédia otriasla našou krajinou v roku 2009. Práve 10. augusta sa v Bani Handlová stala nešťastná udalosť, najväčšia v histórii Slovenska. Po požiari, ktorý vypukol ráno v handlovskej bani, vybuchol plyn. Pod zemou zostala uväznená dvadsiatka baníkov. Na miesto prišli záchranné zložky, ktoré pomáhali s vyslobodzovaním zasypaných baníkov. Explózia v bani napokon zapríčinila smrť deviatich baníkov a jedenástich banských záchranárov.

V súvislosti s touto tragédiou, ale aj 300 ďalšími doteraz historicky zmapovanými banskými nešťastiami na území Slovenska, bol prijatý 10. august za pamätný deň - Deň obetí banských nešťastí Slovenskej republiky. Vo štvrtok 10. augusta 2023 si verejnosť pripomína tento deň, známy aj ako Deň bielych ruží. Je spomienkou na 476 obetí, ktoré zahynuli v baniach, ťažiacich kovy na území Slovenska.

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky 26. októbra 2010 aj vďaka podpore a iniciatíve Združenia baníckych spolkov a cechov Slovenska, Slovenskej banskej komory, Slovenskej banskej spoločnosti, Odborového zväzu pracovníkov baní, geológie a naftového priemyslu a banských miest ako Handlová, Prievidza, Pezinok, Banská Štiavnica, Spišská Nová Ves, Rožňava či Veľký Krtíš odsúhlasili návrh zákona, ktorým sa zmenil a doplnil zákon o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch. Spomínaný zákon nadobudol účinnosť 1. apríla 2011 a desiaty augustový deň sa tak stal pamätným dňom – Dňom obetí banských nešťastí. "Vo štvrtok položením bielych kvetov a zapálením sviečok vzdáme úctu baníkom, ktorých život predčasne ukončili banské tragédie. Tá najťažšia, pri ktorej zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov, sa v našom meste stala 10. augusta 2009. Viem, že mnohí z vás si v tento deň spomenú na svojich blízkych, priateľov, známych či neznámych - baníkov, ktorí sa už z bane domov nevrátili. Nie je to však len o tomto dni, sviečky na pamätníku horia častejšie, ako by sa zdalo," uviedla na sociálnej sieti primátorka Handlovej Silvia Grúberová. 

Každoročne si Deň obetí banských nešťas pripomínajú v Handlovej zástupcovia mesta, ústavní činitelia, predstavitelia samospráv, inštitúcií i verejnosť. K Pamätníku obetiam banských nešťastí na hornej Nitre na mestskom cintoríne sa kladú vence. V kostole svätej Kataríny sa rozozvučia zvony ako spomienka na posledné spojenie s baníkmi v podzemí. Pozostalí, verejnosť i delegácie ukladajú k Pamätníku baníkov na Ulici 29. augusta bielu ružu. Práve tento kvet je symbol úcty baníkom z iných miest, ktorí zahynuli pri výkone svojho povolania na celom Slovensku. Preto nielen v Handlovej, ale v rôznych kútoch baníckych miest kladú ľudia k baníckym pamätníkom biele ruže. Symbol bielej farby ruže má totiž predstavovať nevinnosť a zelené lístky sú farbou nádeje, aby sa takáto tragédia už nikdy neopakovala.

Priemyselná ťažba uhlia v Handlovej začala v júli 1909 a ukončená bola v septembri 2021. Počas tohto obdobia v Handlovej vyťažili 82.295.940 ton hnedého uhlia. Stodvanásťročná história ťažby uhlia v meste bola prínosom pre hospodárstvo celého Slovenska a ovplyvnila vývoj regiónu hornej Nitry. Priniesla však aj najväčšiu banskú tragédiu na Slovensku.

Proces v kauze výbuchu v Bani Handlová sa začal po viac ako štyroch rokoch od nešťastia. Prvé hlavné pojednávanie vytýčil Okresný súd v Prievidzi na 9. septembra 2013. Obžalovaní sú traja zamestnanci Hornonitrianskych baní Prievidza a to z prečinu všeobecného ohrozenia. Prvý rozsudok v kauze padol v máji 2015, keď boli odsúdení na dlhoročné tresty odňatia slobody. Avšak ani po takmer desiatich rokoch proces nie je uzatvorený. Koncom marca tohto roku rozhodol Krajský súd v Trenčíne o tom, že kauzou sa má už po tretí raz zaoberať Okresný súd v Prievidzi. Odvolací súd totiž rozsudok nižšieho súdu z februára 2020 zrušil v celom rozsahu a vrátil mu vec s tým, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prerokoval a rozhodol. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies