EXKLUZÍVNE: Vyskúšali hviezdy filmu FENTASY drogy? Pozrite si reportáž Netiek z premiéry slovenského kriminálneho thrilleru podľa skutočných udalostí!

NETKY.SK • 16 Marec 2024, 13:00 • 2 min
EXKLUZÍVNE: Vyskúšali hviezdy filmu FENTASY drogy? Pozrite si reportáž Netiek z premiéry slovenského kriminálneho thrilleru podľa skutočných udalostí!

Do slovenských kín práve vstúpil kriminálny thriller FENTASY. Premiéru snímky, ktorá rozpráva o nebezpečnej droge známej ako fentanyl, si v bratislavskom kine CINEMAX Bory užili tvorcovia aj mnohé známe tváre. Pozrite si reportáž Netiek a dozviete sa aké skúsenosti s drogami majú česká hviezda David Švehlík, hlavná hrdinka Kristína Kanátová aj režisér Samuel Vičan.

slovakia

left justify in out

V centre pozornosti domácej filmovej novinky stojí nebezpečná droga fentanyl, ktorá každoročne zapríčiní desaťtisíce úmrtí na celom svete. Práve s ňou skríži svoje cesty ústredná dvojica postáv, ktoré nemôžu mať ani tušenie o tom, ako veľmi im táto chyba zmení životy.

Peller - Noël Czuczor sa so svojou výstrednou priateľkou Sofiou - Kristína Kanátová rozhodne zarobiť poriadny balík peňazí, aby mohli vypadnúť z Bratislavy. Rozbehnú biznis s fentanylom, syntetickou drogou, ktorá je až päťdesiatkrát silnejšia ako heroín. Drogové podsvetie však nie je nič pre slabé povahy a dvojici začne ísť po krku nielen polícia, ale aj nebezpečná ruská mafia. Dá sa z tohto kolotoča za hranou zákona vôbec vystúpiť?

 

„Sofia je dievča, ktorá miluje život a divoké párty a miluje sa zabávať. Nepoužíva k tomu legálne prostriedky a nezamýšľa sa nad tým, aké majú jej činy dopady na ostatných ľudí. Nemá v sebe morálny kompas, aký je mne blízky. Ja nemám žiadne skúsenosti s tvrdými drogami. Som rada, že som si tým neprešla. Na druhej strane, možno by sa mi to hralo ľahšie, keby som vedela, aké to je...“ prezradila Netkám Kristína Kanátová, ktorá si zahrala hlavnú úlohu.

Film je celovečerným debutom režisérskej dvojice Samuela VičanaAnastasie Hoppanovej, a nadšené ohlasy premiérového publika hovoria o mimoriadne intenzívnom zážitku s unikátnou vizuálnou aj zvukovou zložkou, netypickou pre domácu filmovú tvorbu. Zvuková postprodukcia filmu sa realizovala v hollywoodskom štúdiu, keďže koproducent Jan Bezouška tam už desať rokov pôsobí.

„Myslím si, že film FENTASY by mal vidieť každý človek. Nesie dôležité posolstvo a to, že drogy sú cestou do pekla. Chceme, aby sa o týchto témach hovorilo. Keď sú ľudia informovaní, majú možnosť sa rozhodnúť, či skúsia skratku za šťastím, alebo nie.  Pre mňa je droga no go zóna. Je to niečo, čo vo finále nemá pozitívne riešenie a preto je dôležité o tom hovoriť,“ konštatoval režisér Samuel Vičan.

Po krku hlavnej hrdinke pôjde policajný detektív, ktorého si zahral český herec David Švehlík, ale aj jeho kolegyňa s tvárou Anny Jakab Rakovskej. Na premiére z hereckých hviezd filmu nechýbali ani Peter Ondrejička, Viktória Šuplatová, Tomáš Magát či Bronislava Kováčiková. Nakrúcanie filmu FENTASY sprevádzali aj extrémne podmienky. Pred nástupom českej hviezdy Davida Švehlíka na svoju prvú klapku, začalo na pľaci horieť. Po uhasení požiaru sa na mieste ešte štyri hodiny nedalo točiť.

„Zahral som si detektíva a práca s Anastáziou, so Samom aj s celým štábom bola veľmi príjemná. Je strašné, čo všetko drogy spôsobujú a ja som sa to vďaka tomuto filmu dozvedel. Moje skúsenosti s drogami sú veľmi malé a plaché, nie je to nič pre mňa,“ priznal český herec David Švehlík.

 

Príbeh filmu FENTASY je inšpirovaný skutočnými udalosťami, pred niekoľkými rokmi na Slovensku skutočne pôsobil producent fentanylu, ktorému sa dokonca podarilo vybudovať si sieť vo viacerých európskych štátoch. Za námetom stojí bývalý detektív Michal Čierny, autor viacerých kníh s kriminálnou tematikou. Počas nakrúcania bol konzultantom filmárov a má svoj podiel na autenticite výsledku. Tvorcovia film nakrúcali a vylaďovali neuveriteľných šesť rokov, do kín prišiel súbežne v slovenskej aj českej kinodistribúcii.

V slovenských kinách bude film vďaka svojej mimoriadnej autentickosti a intenzite uvádzaný s prístupnosťou od 18 rokov. Sprievodným songom, ktorý uvádza snímku do distribúcie, je cover verzia legendárnej piesne Trištvrte na jeseň. V roku 1986 ju naspieval Vašo Patejdl, novú podobu majú na svedomí Mr. Moustache a Laris Diam. Nový slovenský kriminálny thriller FENTASY prináša do slovenských kín distribučná spoločnosť Continental film. Film podporil Audiovizuálny fond SR a hlavní partneri Budamar Logistics, Volkswagen Slovensko a rentuj.sk.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nora Krchňáková
Zdroj: Nora Krchňáková, Foto: Continental Film
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies