Milovníčka vesmíru je skeptická a vyzýva ľudí, aby si uvedomili toto

NETKY.SK • 25 Október 2020, 13:30 • 2 min
Milovníčka vesmíru je skeptická a vyzýva ľudí, aby si uvedomili toto

Je absolventkou molekulárnej biológie na Univerzite Komenského v Bratislave, odbornou pracovníčkou Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom.

slovakia

left justify in out

Táto milovníčka vesmíru a všetkého, čo sa ho týka s veľkou vášňou sleduje každý pohyb vedecko-technického priemyslu v oblasti posunu možností, aby sa raz dalo turisticky cestovať do vesmíru. No sama priznáva, že ona sa svojho sna zrejme nedožije.

 

Vysoká cena

„Moja generácia sa prijateľnej ceny letenky do kozmu asi nedočká v takom zdravotnom stave, aby mala šancu letieť,“ vysvetlila s dôvetkom, že jej osobne v ceste stojí aj iná bariéra. 

 

Plnohodnotná

„Ja osobne túžim letieť do vesmíru, ale bránia mi v tom závažné zdravotné problémy. Ak by to ale bolo možné, nechcela by som letieť ako neužitočný, platiaci kus ´batožiny´, ale ako plnohodnotný člen posádky,“ povedala Plauchová.

 

img

 

Užitočná na palube

Pracovníčka hvezdárne v Žiari nad Hronom je presvedčená, že vedkyňa má byť na orbit vybratá tak, aby bola užitočná a mohla vďaka svojím znalostiam veľa posádke dať.

 

Skepsa

Jana Plauchová, ktorá je aj spisovateľkou, na jednej strane sníva o tom, aby raz do vesmíru leteli kozmonauti a turisti v jednej osobe, ale drží sa hlavou pri zemi. „Ohľadom kolonizácie vesmíru ľudstvom som silný skeptik,“ povedala s tým, že sa to týka neznalosti ľudstva, aké drsné podmienky sú nad našimi oblakmi.  

 

Zastaviť znečisťovanie

Upozorňuje, že aj vzhľadom k súčasným trendom znečisťovania životného prostredia priemyslom či odpadom, si musíme uvedomiť, „aká extrémne špecifická planéta je naša Zem, ako úzko sú previazané všetky prvky životného prostredia, ktoré vytvárajú priaznivé podmienky pre ľudstvo“. Aj naša planéta je súčasťou vesmíru a tak rovnako aj k nej by sme mali mať takú úctu, ako keby sme boli na výlete na ktoromkoľvek inom mieste slnečnej sústavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies