REPORTÁŽ: Aké sú priority nového ministra MZV a EZ Ivana Korčoka?

NETKY.SK • 8 Apríl 2020, 14:57 • 2 min
REPORTÁŽ: Aké sú priority nového ministra MZV a EZ Ivana Korčoka?

BRATISLAVA - Riešenie šírenia dezinformácií a konšpirácií nemôže byť len úlohou rezortu diplomacie, spolupráca by mala viesť naprieč ministerstvami. Schválenie novej bezpečnostnej stratégie potrebuje Slovensko "ako soľ". Aj s týmito slovami predstúpil v dnešných hodinách pred novinárov nový minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

slovakia

left justify in out

 

Spoločne proti konšpiráciám 

Aj v tejto extrémnej situácii v čase pandémie existuje podľa Korčoka "eldorado" konšpirátorov, ktorí vedome zavádzajú,Dodal, že otázkou šírenia dezinformácií sa doteraz zaoberal len jeho rezort. "Ale my s konšpirátormi nemáme šancu, pokiaľ toto nebude silná politická téma pre všetkých, ktorí veria v demokraciu, a budú aktívne komunikovať. Tu je absolútna nevyhnutnosť zapĺňať priestor tým, čo robíme my," povedal s tým, že sa v čase súčasnej krízy šíria klamstvá a cielené hoaxy. Verí, že aj v programovom vyhlásení vlády bude mať boj s konšpirátormi svoje miesto.

 

img

 

Aj Slovensko niekam patrí 

Korčok pripomenul, že svet je rozkývaný zo strany na stranu. "O to viac je dôležité, aby sme vedeli, kam patríme a kto sú naši partneri a spojenci, s ktorými túto krízu máme riešiť. Vždy som odmietal a v tejto situácii o to viac odmietam úvahy o Slovensku ako o moste, krajine, ktorej by bolo lepšie nepatriť nikam. V tejto dobe je to nebezpečný mýtus," doplnil.

 

Obraz o EÚ

Ďalšou veľkou prioritou je pre nového ministra naprávať obraz o EÚ, ktorý podľa neho nezodpovedá realite. Na webe ministerstva spustili aj sekciu o aktivitách EÚ. Treťou jeho prioritou je balík konkrétnych oblastí, kde bude ministerstvo formovať pozície Slovenska.

 

img

 

Potrebná nová stratégia 

Nový minister ozrejmil, že na Slovensku sme dlho fungovali podľa stratégie z roku 2005 a aktualizovaná stratégia z roku 2017 nebola schválená. "Myslím si, že ak sme ju potrebovali vtedy, dnes ju potrebujeme ako soľ, a to aj s ohľadom na dnešný vývoj, ale aj za posledné dva, tri roky. Svet sa mení pred našimi očami a SR musí reagovať, ale musí mať hlavne jeden názor na to, ako sa k svetu chceme postaviť," skonštatoval minister.

 

Problém s prijatím 

Predchádzajúci vládny kabinet schválil Obrannú stratégiu SR a Bezpečnostnú stratégiu SR jednohlasne v októbri 2017. Do Národnej rady (NR) SR dokumenty neboli predložené, preto ich Slovensko definitívne neodobrilo.

 

img

 

Bezpečnostná stratégia

Je verejným dokumentom v oblasti bezpečnostnej politiky štátu. Reflektuje prepojenosť vnútornej a vonkajšej dimenzie bezpečnosti, teda aj potrebu komplexného prístupu k bezpečnostnej politike. Kľúčovým prvkom je kontinuita proeurópskej a proatlantickej orientácie bezpečnostnej politiky SR, založenej na širokej politickej zhode.

 

Návrh 

Druhou štátnou tajomníčkou rezortu diplomacie má byť Ingrid Brocková, ktorá podľa Korčoka pôsobila ako veľvyslankyňa SR pri OECD v Paríži, práve dnes podľa neho končí povinnú karanténu po návrate zo zahraničia. Na štvrtkovom (9. 4.) zasadnutí vlády navrhne minister jej vymenovanie. Korčok prišiel z postu veľvyslanca SR v Spojených štátoch, na návrhu na svojho nástupcu podľa svojich slov pracuje.

 

img

 

Úlohy štátnych tajomníkov 

Štátny tajomník ministerstva Martin Klus bude mať podľa ministra na starosti európsku agendu, Brocková by mala prevziať oblasť medzinárodných organizácií či ekonomickú diplomaciu. Kapitola programového vyhlásenia vlády za rezort je podľa Korčoka hotová a bude predmetom koaličných rokovaní.

 

Nástup do funkcie ministra

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala počas dnešného dňa Korčoka za ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí. Rezort doteraz dočasne riadil minister hospodárstva a podpredseda vlády Richard Sulík (SaS). Funkcie sa mohol Korčok ujaťpo povinnej 14-dňovej karanténe po návrate zo Spojených štátov amerických, kde pôsobil ako veľvyslanec SR. V minulosti pôsobil aj ako štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

 

img

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies