Krajčí prelomil mlčanie! Zmluva o nákupe vakcíny Sputnik V je podľa neho výhodná

NETKY.SK • 30 Apríl 2021, 20:25 • 2 min
Krajčí prelomil mlčanie! Zmluva o nákupe vakcíny Sputnik V je podľa neho výhodná

BRATISLAVA – Bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí tvrdí, že zmluva o utajovanom nákupe ruskej vakcíny Sputnik V je výhodná a neobsahuje žiadne nadštandardné klauzuly.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Reagoval tak na sprístupnenie zmluvy s ruskou stranou, ktorá včera nechalo zverejniť ministerstvo zdravotníctva. Po jej zverejnení sa tak očistilo dobré meno Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, ktorý očkovanie Sputnikom V neodporučilo. Pre nedostatok dokumentov nevedelo vyhodnotiť účinnosť a bezpečnosť vakcíny.

 

Zmluva je pre Slovensko nevýhodná

Mnohí odborníci, analytici či právnici pritom zmluvu vyhodnotili ako znevýhodňujúcu Slovensko. V zmluve sa tiež nachádza klauzula, že Rusko nezodpovedá zo účinnosť očkovacej látky a ani za nežiadúce účinky.

 

Marek Krajčí v tejto súvislosti povedal, že podobné klauzuly sú zahrnuté aj v zmluvách so spoločnosťami, ktorým vakcínu už schválila Európska lieková agentúra (EMA).

 

"Podľa môjho názoru, aj vzhľadom na iné typy zmlúv na dodávky registrovaných vakcín, ktoré dohodla Európska komisia, ide o výhodnú zmluvu s nadštandardnými klauzulami. Napríklad ak ruská strana nedodá aspoň 50 percent dodávok deklarovaných v jednotlivom mesiaci, Slovensko môže jednostranne odstúpiť od zmluvy," skonštatoval Krajčí.

 

"Ako minister som preto preniesol zodpovednosť za eventuálne nežiaduce účinky vakcíny z lekárov na štát," doplnil.

 

Treba však dodať, že ruská vakcína, ktorá bola na Slovensko dovezená 1. marca a podľa jeho odhadov sa mala začať používať do približne dvoch týždňov, je stále uskladnená v skladoch v Šarišských Michaľanoch.  

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZOVANÉ: Zmluva o nákupe ruskej vakcíny Sputnik V je zverejnená, Rusko nezodpovedá za účinnosť očkovacej látky!

 

Krajčí nevysvetlil takmer nič

​Krajčí tvrdí, že Slovensku žiadne sankcie nehrozia. "Žiadne sankcie nám podľa mojich informácií nehrozia. Ruská strana oficiálne schválila zverejnenie zmluvy o nákupe," odpovedal na otázku, kto ponesie zodpovednosť za sankcie.

 

Za zverejnenie zmluvy totiž Rusi podľa zmluvy požadujú zaplatiť minimálne 1-milión USD (cca 827-tisíc eur). Ako dnes vysvetlil súčasný minister Vladimír Lengvarský, žiadne pokuty Slovensku nehrozia, keďže sa s Rusmi dohodli na jej zverejnení.

 

Dôvodom prečo požadovala ruská strana vrátenie dodaných 200-tisíc kusov vakcíny bolo, že Slovensko za vakcínu nezaplatilo načas. Kto pochybil, nevedel Krajčí vysvetliť.  "To je otázka na ministerstvo zdravotníctva," povedal Krajčí, ktorý pod tlakom podal demisiu v piatok (12. marca).

 

Ako sa však v zmluve uvádza, platba mala prebehnúť do týždňa, odkedy Slovensko Sputnik V získalo. V tom čase bol teda ešte stále na čele rezortu. Krajčí nevedel vysvetliť ani to, kto zaplatí náklady za skladovanie ruskej vakcíny, keďže ako povedal Lengvarský, vakcína stále patrí Rusku.

 

Mohlo by vás zaujímať: Štátny ústav pre kontrolu liečiv uvítal zverejnenie zmluvy na nákup vakcíny Sputnik V

 

Dodávka ďalších vakcín je otázna

Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo zmluvu o nákupe vakcín Sputnik V vo štvrtok večer. Je dostupná v centrálnom registri zmlúv (CRZ) v anglickom jazyku. Zmluva na nákup vakcín je uzavretá na 19,9-miliónov USD bez DPH.

 

Minister Lengvarský na dnešnej tlačovej besede zatiaľ nechcel priblížiť, či budú na Slovensko dodané 2-milióny dávok, tak ako to pôvodne plánoval Marek Krajčí s Igorom Matovičom.

 

„Ešte bude rokovanie s ruskou stranou, určite sa budú niektoré podmienky meniť," povedal minister zdravotníctva.

 

Prečítajte si tiež: Nákup Sputniku V považuje predseda vlády SR za výhodný

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies