Rozhovory o jadrovej dohode s Iránom je podľa Macrona potrebné urýchliť

NETKY.SK • 30 Január 2022, 16:14 • 2 min
Rozhovory o jadrovej dohode s Iránom je podľa Macrona potrebné urýchliť

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v telefonáte s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím zdôraznil "potrebu urýchliť" snahy o pokrok na rokovaniach o tzv. jadrovej dohode s Teheránom. Oznámil to v nedeľu Macronov úrad.

slovakia

left justify in out

Telefonický rozhovor prezidentov sa konal v sobotu, deň po oznámení, že najnovšie kolo rokovaní o jadrovej dohode vo Viedni prerušili s cieľom poskytnúť účastníkom čas na konzultácie. Koordinátor EÚ, ktorý rozhovory sprostredkúva, súčasne vyzval na "politické rozhodnutia", ktoré by prelomili patovú situáciu.

 

img

 

Diplomati svetových veľmocí a Iránu sa stretávajú v rakúskej metropole v úsilí o oživenie dohody z roku 2015, ktorú Teherán pôvodne uzavrel so Spojenými štátmi, Britániou, Čínou, Francúzskom, Ruskom a Nemeckom.

 

„Prezident republiky potvrdil svoje presvedčenie, že diplomatické riešenie je možné a nutné, a zdôraznil, že prípadná dohoda si bude vyžadovať jasné a dostatočné odhodlanie všetkých strán," uviedla kancelária francúzskeho prezidenta.

 

img

 

„Niekoľko mesiacov po obnovení rokovaní vo Viedni (Macron) podčiarkol potrebu urýchlenia s cieľom rýchlo dosiahnuť skutočný pokrok v tomto kontexte," píše sa vo vyhlásení.

 

Počas "dlhého rozhovoru" s iránskym náprotivkom francúzsky líder tiež uviedol, že Irán musí "preukázať konštruktívny prístup a vrátiť sa k úplnému dodržiavaniu svojich záväzkov".

Irán v jadrovej dohode súhlasil s obmedzením svojho nukleárneho programu výmenou za zrušenie ekonomických sankcií. Svoje záväzky však postupne prestal plniť po tom, ako USA za vlády prezidenta Donalda Trumpa od tejto dohody v roku 2018 odstúpili a voči islamskej republike znova zaviedli prísne sankčné opatrenia.

 

Prečítajte si: Taliansky prezident Sergio Mattarella zostane vo funkcii ďalších sedem rokov

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies