Počas rozvodu je dôležité vysporiadať si aj hypotéku

NETKY.SK • 22 September 2019, 15:45 • 2 min
Počas rozvodu je dôležité vysporiadať si aj hypotéku

BRATISLAVA - Počas rozvodu je dôležité vysporiadať si nielen majetok, ale aj dlhy, ako napríklad hypotéku, ktorá je záväzkom na desiatky rokov.

slovakia

left justify in out

"Po rozvode manželstva v hypotéke zostanú ako dlžníci obaja bývalí manželia s povinnosťou splácať. Banku totiž nezaujíma vzájomný vzťah dlžníkov, ale zaujíma ju, aby sa jej požičané peniaze vrátili," konštatuje Iveta Hudáková z portálu Finančný kompas.

Aj keď je každý pri vstupe do manželstva presvedčený, že je to navždy, nie každý manželský vzťah má šťastný koniec. Miera rozvodovosti sa podľa štúdie skupiny Allianz neustále zvyšuje. Približne každá druhá svadba sa na Slovensku v súčasnosti končí rozvodom. Z priemerného 0,8 rozvodu na tisíc obyvateľov v roku 1970 sa tento pomer zvýšil podľa Allianzu až na 2,2 rozvodu na tisíc Slovákov v roku 2010.

Ak sa manželia dohodnú, že budú splácať hypotéku po rozvode ako doposiaľ, tak jedinou zmenou je úprava listu vlastníctva nehnuteľnosti, na ktorej sa stanoví presný podiel, väčšinou je to v pomere 1:1. Exmanželia majú k nehnuteľnosti rovnaké povinnosti, ale aj práva. Vo väčšine prípadov manželia spolu už nechcú bývať, vtedy jeden z manželov, ktorý zostáva bývať v splácanej nehnuteľnosti, platí tomu druhému prenájom bývania. Ak ani táto možnosť neprichádza do úvahy, nehnuteľnosť sa dá prenajať tretej osobe.

Ak niekto chce, aby po rozvode zostal na hypotéke iba jeden z exmanželov, vtedy sa exmanželia v prvom rade musia podľa Hudákovej dohodnúť, kto v úvere zostane. Potom požiadajú banku o zmenu zmluvných podmienok. Banka overí výšku príjmu a výdavkov toho človeka, ktorý na hypotéke zostane ako dlžník aj naďalej. Ak jeho príjmy sú dostačujúce, aby mohol hypotéku splácať sám, banka za poplatok, ktorý je v niektorých bankách až do 200 eur, zmení úverovú zmluvu a na úvere ostane len jeden dlžník.

obrazok


V prípade, ak ani jeden z exmanželov nemá dostatočný príjem, vtedy banka nedovolí zmenu v hypotekárnej zmluve a aj po rozvode sú obaja exmanželia povinní splácať hypotéku. Môžu sa dohodnúť podľa Hudákovej na predaji nehnuteľnosti a vyplatení spoločnej hypotéky. Predaj nehnuteľnosti, ktorá je zaťažená hypotékou, je v súčasnosti podľa spoločnosti Hypocentrum bežnou rutinou. Nie je potom ničím výnimočným, že pri obhliadke nehnuteľnosti realitný maklér či vlastník upozorní, že na byte je záložné právo pre úver predávajúceho.

Možností, ako postupovať pri predaji bytu s hypotékou, je niekoľko. Splatenie úveru patrí podľa Hypocentra medzi najbežnejšie spôsoby. Exmanželia, ktorí sa rozhodnú pre predčasné splatenie úveru, musia podľa Hudákovej z Finančného kompasu ale rátať s tým, že banka si môže účtovať sankčné poplatky za predčasné vyplatenie hypotéky. "Ak do úplného splatenia úveru zostáva ešte dlhý čas, môže byť predčasné splatenie úveru pre výšku sankčných poplatkov nevýhodné," informuje Hudáková.

Ak klient vlastní ešte inú nehnuteľnosť bez hypotéky, možnosťou je podľa Hypocentra aj preklad záložného práva z predávaného bytu na inú nehnuteľnosť. Výhodou je možnosť vyhnúť sa sankcii za predčasného splatenie a tiež získať z predaja celú kúpnu cenu. Nie je potrebné splatiť úver, čo znamená, že klient má k dispozícii objem peňazí, ktorý môže využiť na investíciu do nehnuteľnosti alebo na iný účel. Podmienkou je, aby nehnuteľnosť, na ktorú sa prekladá záložné právo, mala vyhovujúcu hodnotu pre banku.

Jedna z možností je aj nájsť nového dlžníka, ktorý sa stane majiteľom nehnuteľnosti a zároveň na seba prevezme aj záväzok v podobe hypotekárneho úveru. S touto možnosťou musí súhlasiť aj banka, pričom nového dlžníka bude posudzovať ako pri bežnej žiadosti o úver.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies