Do kín vstúpi 15. septembra dobový film Slovo o manželoch, ktorí sú spolu v dobrom aj v zlom

NETKY.SK • 1 September 2022, 15:40 • 2 min
Do kín vstúpi 15. septembra dobový film Slovo o manželoch, ktorí sú spolu v dobrom aj v zlom

Od medzinárodnej poroty filmového festivalu v Karlových Varoch získal film hneď dve hlavné ceny – Beata Parkanová si prevzala Cenu za najlepšiu réžiu a Krištáľový glóbus si odniesol Martin Finger ako najlepší herec. Ústrednú skladbu naspievali Vojtěch Dyk a Lenka Dusilová.

slovakia

left justify in out

 

Pevne ma drž. V dobrom aj v zlom.

 

Najprv pár viet k fimu. Dobový film režisérky Beaty Parkanovej sleduje príbeh dvoch manželov, ktorí si navzájom dali slovo, že budú stáť pri sebe v dobrom aj v zlom. Okolie aj ťažké časy v Česko-Slovensku na konci 60. rokov minulého storočia ich však vystavujú náročným skúškam. Slovo je film o nenápadnej sile lásky dvoch rozdielnych manželov, ktorí sa navzájom pevne držia a chránia. V hlavných úlohách excelujú v úvode spomínaná a ocenení herci Martin Finger a Gabriela Mikulková.

 

img

 

Václav je notárom v malom meste na sklonku 60. rokov, nie je členom komunistickej strany a jeho okolie ho vníma ako morálnu autoritu. So svojou manželkou a deťmi prežíva dobré časy v neľahkej dobe a je pevnou oporou pre rodinu aj spoločnosť. Neustupuje zo svojich zásad ani zo svojho slova a hoci je systematicky nútený robiť ústupky, vytrvalo odmieta vstúpiť do strany. August 1968 a obavy z toho, čo bude nasledovať po okupácii, však nalomia Václavovu psychiku. Dobré časy sa menia na zlé. Teraz je to Věra, kto sa stáva pre svojho manžela oporou, dodáva mu silu stáť pevne na nohách a drží rodinu pokope. Aj ona dala svoje slovo a odmieta ho porušiť bez ohľadu na to, aká neistá je budúcnosť. Dodržať slovo je pre obidvoch čoraz náročnejšie... 

 

img

 

„Václav je pevný, zásadový a morálny človek, ale je zraniteľný ako ktokoľvek iný,“ opisuje svoju postavu Martin Finger. „Užívam si túto charakterovú rolu a postavu, pre ktorú sú princípy a vyššie pravdy posvätné. Taká zásadovosť sa v živote často nevidí. Václavovi to za ňu nedarujú. Je to pre mňa veľký hrdina. Aj ja by som chcel mať takú odvahu, ak by na to niekedy prišlo.“  

 

Duetá

 

Titulnú pieseň k filmu, ktorej názov je tiež Slovo, naspievali Vojtěch DykLenka Dusilová. Skladba je súčasťou pripravovaného albumu duet, ktorý bude obsahovať desať ďalších piesní od rozličných autorov a rôznych dvojíc interpretov. Piesne na albume spájajú texty Beaty Parkanovej. Hudobným producentom albumu je uznávaný autor filmovej hudby Jan P. Muchow.

 

img

 

 

Príprava a realizácia albumu trvala dva roky. Obsahuje 12 nahrávok jedenástich duetov, pričom dueto Jedinou naspievali v dvoch hudobných verziách Eva Šušková s Robertom Pospišom a Markéta Foukalová s Michalom Šupákom.

 

 

V ďalších duetoch môžeme počuť okrem Lenky Dusilovej a Vojtěcha Dyka tiež Annu Fialovú s Ondřejom Rumlom, Kristínu Mihaľovú s Katarziou, Andreu a Mikoláša Růžičkových, Kateřinu Winterovú s Václavom Havelkom, Terezu Krippnerovú s Ondřejom Rychlým, ale tiež Ondřeja G. Brzobohatého s Danielou Písařovicovou a mnoho ďalších česko-slovenských osobností. Na zloženie hudby oslovil Jan P. Muchow Michala Novinskiho, Maroša Hečka, Beatu Hlavenkovú, Michala Šupáka, Mikoláša Růžičku, Nikolaja Nikitina či Ondřeja Rychlého. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies