Dovozcovia plynu a ropy budú musieť obmedziť úniky metánu

NETKY.SK • 17 November 2023, 11:00 • 2 min
Dovozcovia plynu a ropy budú musieť obmedziť úniky metánu

BRUSEL - Zástupcovia europarlamentu a Rady dosiahli neformálnu dohodu o obmedzení únikov metánu. Po roku 2030 pribudne dovozcom zemného plynu a ropy povinnosť plniť štandardy, ktoré znížia objem metánu unikajúceho do atmosféry pri ťažbe či preprave.

slovakia

left justify in out

Centrálnou časťou legislatívy je povinnosť energetických firiem odhaľovať a opraviť chyby na ropnej a plynovej infraštruktúre, ktoré spôsobujú úniky metánu. Povinnosť sa bude týkať aj dovozcov. Maximálny limit unikajúceho metánu bude 17 gramov za hodinu pre potrubia pod hladinou vody, päť gramov pre podzemnéjeden gram pre nadzemné. Rok po vstupe legislatívy do platnosti môže Komisia limity zmeniť.

 

Od roku 2027 budú musieť dovozcovia plynu a ropy reportovať množstvá metánu uniknutého pri ťažbe v tretích krajinách a o prijatých opatreniach. Tri roky na to môže pre nich Komisia stanoviť záväzné limity. Ak budú producenti limity prekračovať, európski importéri s nimi nebudú môcť uzavrieť ani predĺžiť kontrakt.

 

Netýka sa to však už uzavretých dlhodobých kontraktov, ako je zmluva rakúskeho OMV o dovoze ruského plynu do roku 2040. V takýchto prípadoch majú importéri urobiť „všetko, čo je v ich silách“, aby presvedčili obchodných partnerov na prijatie adekvátnych noriem.

Dlhší nábeh pravidiel pri dovážanom plyne a rope žiadali importéri.

 

Druhou časťou legislatívy je budovanie jednotnej európskej databázy emisií metánu. Do 18 mesiacov po vstupe do platnosti musia fosílne firmy začať reportovať množstvá metánových emisií. Merania musia pri každom zdroji zopakovať po dvoch rokoch.

Po štyroch rokoch by mal byť monitorovaný každý zdroj metánu súvisiaci s ťažbou fosílnych palív: uhoľné bane (nie staršie ako 70 rokov a tie, ktoré boli zapečatené alebo zaliate pred viac ako desiatimi rokmi), ropné a plynové vrty (nie tie, ktoré boli uzavreté pred viac ako 30 rokmi).

Prečo je to dôležité

Na rozdiel od CO2, emisie metánu nie sú nijak sledované ani regulované. Metán je pritom omnoho silnejším skleníkovým plynom než CO2. Veľkú časť z nich (v EÚ je to 53 percent) produkuje poľnohospodárstvo. Ďalšie vznikajú v odpadovom hospodárstve alebo pri ťažbe a preprave zemného plynu a ropy.

Pripravovaná legislatíva sa teda týka najmä posledného zdroja emisií. Pre poľnohospodárov nevytvára žiadne povinnosti reportovania či obmedzovanie emisií metánu.

 

Čo bude nasledovať

Rada a Európsky parlament zatiaľ dosiahli neformálnu dohodu. Formálne schvaľovanie legislatívy v oboch inštitúciách by malo nasledovať relatívne rýchlo, do jari budúceho roka, keď legislatívnu prácu europarlamentu prerušia voľby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: EurActiv, Foto: TASR / Milan Kapusta (ilustračná foto - výstavba plynovodu v Hankovciach)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies