Recept na jarný chlieb so žihľavou

NETKY.SK • 12 Apríl 2019, 22:27 • 2 min
Recept na jarný chlieb so žihľavou

S príchodom jari sa vonku začalo všetko zelenať a bola by škoda to nevyužiť aj pri pečení chleba. Stačí do cesta na chlieb pokrájať žihľavu a razom budete mať pokrm nielen zdravší, ale aj zaujímavejší.

slovakia

left justify in out

Na čo všetko je žihľava dobrá?

 

Žihľava v sebe skrýva veľkú silu a môže vám pomôcť od mnohých problémov.

 

Liečba alergie

 

Domorodí Američania používali žihľavu na alergie po celé stáročia. Vedci preukázali, že to vôbec nebol zlý nápad. V štúdii publikovanej v časopise Phytotherapy Research, drs. Roschek, Fink, McMichael a Albert v HerbalScience Group LLC je jasne povedané, že žihľava vás zbaví zápalov spojených s alergiami.

 

Stavba kostí

 

Žihľava je nutrične ​​zásobárňou energie. Málokto o tejto byline vie, že je vynikajúcim zdrojom vápnika. A čo viac: telo tento žihľavový vápnik výborne absorbuje, oveľa lepšie, než je tomu napríklad pri jogurtoch. Uvarte si zo žihľavy čaj alebo ich listy pridajte do polievky alebo k mäsu. Stačí pol minúty a listy žihľavy stratia v horúcej vode svojej “štipľavé účinky”.

 

Cukrovka

 

Žihľava je schopná cukrovkárom znížiť vplyv ich choroby. Stabilizuje totiž telesnú hmotnosť, znižuje pocit nadmerného smädu a zlepšuje pamäť. Výskumy sú v tomto ohľade zatiaľ v plienkach, ale všetko naznačuje tomu, že spracovanie bylín do formy liečiv prinesie ľuďom s cukrovkou veľa výhod.

 

img

 

Eliminuje bolesť

 

Užitím vnútorného extraktu zo žihľavy sa zbavíte bolesti spôsobenej osteoartrózou, a navyše zmiernite zápal. Samozrejme neznižujte dávku predpísaných liekov. Radšej sa však poraďte so svojím lekárom.

 

Zmenšenie prostaty

 

Žihľava pomáha mužom s ochorením, ktoré spôsobuje, že ich prostata je zväčšená, tlačí na močovú trubicu a to sťažuje močenie. Vedci sú presvedčení, že žihľava nejako upravuje hormonálnu hladinu a tým prostatu zmenšuje.

 

Jarný chlieb so žihľavou 

 

INGREDIENCIE:

 

Na rozkvas:

60 g ražného kvásku

350 ml vody

140 g ražnej celozrnnej múky

200 g ražnej chlebovej múky

Na chlieb:

190-210 ml vody

1 lyžičku chlebového korenia alebo rasce

2 veľké hrste mladej žihľavy

200 g pšeničnej chlebovej múky

310 g hladkej múky

3 lyžičky soli

 

POSTUP:

 

1. Suroviny na rozkvas zamiešame a v teple necháme asi 12-14 hodín kvasiť. 

2. K hotovému rozkvasu pridáme všetky ostatné suroviny a vymiesime cesto.

3. Ku koncu hnetenia pridáme opláchnuté a nadrobno pokrájané listy žihľavy.

4. Cesto v mise zakryjeme proti vysýchaniu a necháme v teple 1-2 hodiny vykysnúť.

5. Nakysnuté cesto stierkou vyškrabeme na pomúčený stôl, sformujeme bochník a v pomúčenej ošítke ho necháme vykysnúť, opäť 1-2 hodiny.

6. Košíček s kysnúcim cestom môžeme vsunúť do veľkého igelitového sáčku, ktorý pomáha udržať vlhké a teplé prostredie.

7. Vykysnutý bochník vyvalíme z ošítky na plech s papierom na pečenie alebo fóliou, dôkladne orosíme vodou a pečieme v dobre vyhriatej rúre na 220-230 ° C cca 45-50 minút.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona